tisdag 10 april 2012

"Vi stod på en liten scen mitt bland alla resenärer..."

Foto: Marcus Ekholm

Fisherkings är ett band från Göteborg. Bandet består av Henrik Berg och Stefan Rasmusson. Tillsammans har de spelat musik i flertalet år och projekt. Henrik är också sångare i rockbandet The Rumble. Fisherkings låter mer avskalade, mindre energiska och kanske lite närmare, och så har de ambitionen att ha riktigt roligt. 

Hur startade ni?
- Det började med att vi flyttade in i ett kollektiv med bandet Taxi Noir för tio år sedan och sedan dess har vi spelat ihop till och från. Att spela akustiskt har alltid legat oss varmt om hjärtat, även om det aldrig har varit ett självändamål, ibland bara på grund av brist på replokal. Med Fisherkings har vi låtit den enkla avskalade, akustiska känslan blivit själva kärnan i musiken.

Jag har läst att när ni började med Fisherkings var ambitionen att bara ha kul, känner ni fortfarande så? Eller har ni några mål med bandet?
- Att spela musik och jamma har alltid varit en del av umgänget och Fisherkings växte fram ur detta, men nu är målet att få spela live och släppa en singel.

Vad lyssnar ni själva på och hur mycket speglar det soundet hos er?
- Vi har båda väldigt bred och ganska olika musiksmak men vi vill gärna att alla influenser ska få komma fram! Vi vill alltid vara öppna för nya idéer.

Hur går själva låtprocessen till? Vad utmärker en bra låt?
- Låtskrivandet brukar gå till att vi jammar massa på en idé och testar oss fram en del tills det låter bra. En bra låt är en som förmedlar en känsla som alla kan förstå, glädje som sorg.


Hur låter en typisk låt med Fisherkings?

- Det som vi tycker gör Fisherkings låtar speciella är att de kan skilja sig ganska mycket sinsemellan, men en röd tråd är att de har samma avskalade ljudbild. Ett rockband ska ofta ha en speciell stil där alla idéer sällan passar in, men när man bara är två personer är det lite lättare att vara flexibel.

Tror ni det är lättare att göra bra musik utan krav eller några direkta ambitioner? Att mer framgång kan sätta stopp for kreativiteten?
- Så länge det är roligt så kommer vi fortsätta att vara kreativa. Det är klart att det tar lite tid från låtskrivandet om man är ute och spelar mycket exempelvis. Just nu har vi tid att ge låtskrivandet högsta prioritet. 

Vilken är er största spelning hittills?
- Den största vi haft hittills var när en vän bokade oss till en spelning på Göteborgs centralstation. Vi stod där på en liten scen mitt bland alla resenärer och förgyllde stämningen en fredagseftermiddag!  Annars har vi mest spelat på lite mindre ställen, såsom Mitt Andra Hem på Andra Långgatan.
 
Vad har ni för åsikter om nedladdning? Är det svårare idag, tror ni, för mindre band i alla fall, att både nå ut och tjäna pengar?
- Vi tycker att nedladdning är helt okej och man får gärna ladda ner vår musik, men man får ju gärna köpa den också förstås! Vi känner att vi mest vill släppa en skiva för att locka folk att se oss live, och om man vill tjäna pengar som musiker idag så är det livespelningar som gäller, men det är ju trots allt det roligaste också.

Vad tycker ni annars om musikklimatet i Göteborg? Är det en bra stad att växa i som musiker?
- Ja, det känns som att man har ganska hyfsade möjligheter att fixa spelningar i Göteborg. Om man ligger på i alla fall. Det känns också som att vår musik passar bra i många olika sammanhang, så absolut!

Vad händer härnäst?

- Just nu siktar vi på att bli klara med vår EP så fort som möjligt. Den kommer antagligen att släppas digitalt. Sen vill vi så klart spela live så mycket som möjligt!

Du kan lyssna på Fisherkings på deras officiella Facebook-sida eller på deras Myspace