onsdag 21 september 2011

Asta Kask vägrar hålla käften

Foto: Jonas Stentäpp

1978 bildades punkbandet X-tas i Töreboda, några mil från Mariestad. Två år senare bytte bandet namn till Asta Kask. Ett band som senare kom att bli kultförklarade inom punkscenen. Det förekom ofta att bandet fick poliseskort från spelningar för att räddas från ilskna raggare. Punken var provokativ, men också ett kontaktnät för många vilsna ungdomar. En reaktion på arbetslöshet och ett kyligare samhälle som hade börjat ta vid. Asta Kask bestämde sig tidigt för att de aldrig skulle ge ut en LP, men i samband med att de splittrades 1986 gavs LP:n Aldrig En LP (Rosa Honung Records) ut. Efter det följde ett antal återföreningar och 2006 spelades deras första skiva på 20 år in, En för alla ingen för nån (Burning Heart Records). Bandet har med åren blivit stora utomlands, och band från Brasilien, Colombia och Tyskland har spelat in Asta Kasks låtar. Asta Kask har även turnerat i Japan och i USA. Nuvarande sättningen består av Mikael Blomqvist (Sång och Gitarr), Bonni Pontén (Sång och Gitarr), Magnus Hörnell (Bas) och David Stark (Trummor). Mikael Blomqvist, även kallad Micke Menlös, berättar för mig om hur punken har förändrats och att det är svårt att behålla trovärdigheten ju äldre man blir.  
 
Du har varit med sen starten i slutet av 70-talet. Vad känner du är den största skillnaden nu, jämfört med hur det var då?
- Det är klart att det är en stor skillnad inom punkrörelsen. Även musiken skiljer sig mycket. 

När man började med punk så var det en revoltgrej mot hela samhället. Det spelade ingen roll hur det lät, tanken var att alla kunde spela. Huvudsaken var att folk reagerade. Och det gjorde de ju. Föräldrar och skola rasade mot punken. Raggarna förklarade krig och ville inget hellre än att ta död på oss. Med tiden blev punk mer accepterat och idag är det väl inte många som höjer på ögonbrynen åt en tuppkam. Musiken utvecklades ju också i olika förgreningar på gott och ont. 

- Idag är det väl mest rockband som spelar punk. Åsikterna är klenare och mer småborgerliga. Det finns naturligtvis band som verkligen gör sin punkgrej fortfarande men det är rätt skralt. Det verkar mer viktigt att vara vegan och vegetarian och ändå lalla runt i samhällets ramar.

Du har berättat att Asta Kask är den bästa skolan du genomgått. Vill du utveckla?
- Kanske var det mitt livs skola. Lärde mig lojalitet och samhörighet. Samt att ta hand om andra. Att hjälpa varandra och att allt inte handlar om pengar. De värderingarna har jag tagit med mig hela livet och vägrar hålla käften för orättvisor och rasism.

Vad är dina bästa minnen från tiden med Asta Kask i början av 80-talet och tiden med Strebers i slutet av 80-talet?
- Med Asta Kask hade vi skitkul och kämpade i motvind hela tiden. Vi bröt ny mark och fick spelningar runt hela Sverige. Vi spelade verkligen alltid. Med Strebers 87-88 var det också kul. Men det var inte samma bandkänsla där. Johnny gjorde allt i bandet och vi kompade hans idèer liksom. Självklart var det kul också, men det blev aldrig riktigt samma sak.

Vad är dina värsta minnen från den perioden?
 
- Det värsta var väl att i tidiga åren alltid vara beredd på att raggarna kunde dyka upp. Lite senare kunde man inte heller vända ryggen till då nazister dök upp på spelningarna allt oftare. Man var alltid på sin vakt. Idag är raggarna ofarliga och nazisterna är förklädda i kostym men lika farliga på andra sätt.

Hur känner du för punken idag? Känner du att hiphopen tagit över lite av punkens roll, i alla fall i Sverige?

 - Tycker absolut att hiphopen tagit vid punkens ideal. Timbuktu och Petter har gjort massor av punklåtar. Det är en bra utveckling att föra ordet vidare. Det finns också en del nya bra punkband som gör ett kanonjobb. Men punk har blivit ganska oförargligt och mainstream, så det är bra att svensk hiphop tar det vidare.

Hur ser framtiden ut för Asta Kask?
- Vi gör som vi alltid har gjort. Spelar för att vi har så jävla kul tillsammans! Vi kör ju mycket utomlands nu så det känns lite nytt och tändande igen. Det kommer fortfarande mycket folk på våra spelningar så vi trivs verkligen. Vi har väl en del planer på att kunna spela in en ny skiva också. Men texterna är svårare idag. Dels vill man inte återupprepa sig och sedan ska vi inte ta orden ur en 16-årings mun. Vi måste skriva från vårt perspektiv idag, som medelålders män. Det är betydligt svårare! Låtar är inget problem att skriva, men att få ihop en trovärdig text, det är svårt.

Asta Kask turnerar under hösten och vintern på ett antal platser i landet. För ett utförligare spelschema, besök bandets hemsida.