tisdag 21 maj 2024

Ove Markström - Var


Det var i slutet av förra året som jag tipsade om Ove Markströms album Från Kågevägen till Skånegatan (2022). Det var ett album som belyste sorgen och vad den kan göra med en människa. Men det var också ett album som skickade vykort från Oves uppväxt och bar på tankar om ett samhälle där det är de mest utsatta människorna som offras. Det var ett album som gärna blickade bakåt men som gärna drog med insikter om livet från det liv han levt och det liv han lever just nu. Oves röst blev en vän många sena kvällar, en röst som håller för livet, som är stark nog för att bära upp ord om en stor sorg, hans systers bortgång. För mig blev albumet en tröst under en tid då jag gick hand i hand med en sorg och det går liksom inte värja sig vid såna tillfällen. Man får bara utstå. Försöka tänka att man är en våt fläck men att det får vara så en stund. Man kan inte alltid existera genom allt jobbigt. För mig blev albumet en vän där, en kram, en tröst. 

Ove har i år släppt fyra singlar, varav Var är den senaste. Bli hel igen släpptes i februari och var som en mur som hindrade all oro från att komma fram. Som små solstrålar som sipprar igenom små hål i mörkret. Att låta kärleken komma in och tränga undan hatet ur boxningsringen. Du & jag var en berörande singel om sista tiden med hans syster. Varje ord som en låda med tusentals känslor i. Väldigt berörande. Singeln Inte sen, utan nu! kom i april bar på en melodi som dansade fram. En låt att skrika med till tills alla fönster krossas ungefär. En av de bästa låtarna jag hört från Ove. Jag tror alla jag spelat den för genom högtalarna på mobilen när jag gått hem genom natten håller med. Hur skulle de inte? 

Nya singeln Var är mer åt det eftertänksamma hållet. Ett mörker som sveper in över samhället och över människorna och det är alltid någon som tjänar på det, som skapar ekonomi av människors mörker, av deras utsatthet. Ove sjunger i ett lägre tonläge än vanligt och ett fint klockspel avslutar låten som beskriver en uppgivenhet över hur samhället utvecklats (eller avvecklats kanske man ska säga). Det är en finfin låt som på något sätt ändå kramar om en, som viskar att man inte är ensam om att känna såhär. Kom så knyter vi nävarna tillsammans. Världen kommer få vårdagar av hopp igen, var så säkra.

Lyssna här nedan!