måndag 20 maj 2024

Musikminne från Evelina Dahlia

Foto: Privat

Evelina Dahlia tävlar just nu i P4 Nästa Malmöhus. Hon tävlar med låten Bird och den fågeln flyger verkligen runt i hela ens kropp för att slutligen ta med sig en bit av själen med ut. Det är en poplåt som andas kärlek och som verkligen får en att vilja trycka på repeat igen och igen och igen. Det är en låt om att våga älska och känna fritt oavsett om omvärlden försöker bilda murar och stänga ute känslorna. Idag gästar Evelina bloggen för ett musikminne om Sara Parkman!
 
Musikminnet jag tänkte berätta om var min första Sara Parkman-konsert på Mejeriet i Lund. Trots att jag bara lyssnat på enstaka låtar tidigare och inte riktigt visste vem hon var blev det en av mina starkaste konsertupplevelser som jag bär med mig än idag. 

Jag hade just försökt göra slut med en dåvarande partner och var söndergråten, illamående och hade dunkande huvudvärk som om Tor själv stod och hamrade i mitt huvud. Men min syster, som hade köpt biljetterna, hade berättat för mig att hon verkligen trodde jag skulle tycka om Sara så trots omständigheterna satte jag mig på tåget med migrän, mot Mejeriet. 

När musik träffar rakt in så är det magi. Men något som gör den magin ännu starkare är när andra människor delar den upplevelsen tillsammans med dig. Den euforiska känslan av att bli berörd i själen.

På grund av min migrän visste jag knappt vad jag hette. Jag stod mest och blundade för dom blinkande ljusen men något fick mig att stanna kvar. Jag kunde inte gå därifrån. Jag stod som i trans på en av trapporna i folkmassan och bara lät tårarna rinna ner för mina kinder. Men det var inte ett ledset gråt denna gången. Det var som att duscha, som att bli ren igen. Och Saras röst bara höll mig, tillsammans med hennes körsångare och otroliga fiolspel. 

Mot slutet av konserten fick hon oss i publiken att sjunga med i en av hennes låtar Eros, agape, philia. Mer specifikt raden ”åh på vår grav ska det stå, som vi har älskat”. Tillslut var hela rummet fyllt av bara röster och det vibrerade i luften. Till detta konstverk lämnade Sara scenen och med denna känslan lämnade vi Mejeriet. 

Sedan dess har jag varit förälskad i hennes musik och nykär i folkmusikens mystik och magi. Det finns något i den typen av musik som är så otroligt hjärtlig. Det finns passion och glädje i folkets musik. Inget imponerande eller rättfärdigande. Bara ren musikglädje. Just det som skapar mitt driv att skriva egen musik. Och jag är evigt tacksam för denna dag. Stormig men minst sagt stärkande. Jag tror ett frö såddes i mitt hjärta den kvällen.

/ Evelina Dahlia 

Lyssna på Bird här nedan! För att rösta på Evelinas bidrag i P4 Nästa så kan man sms:a 2104 till 720 20 eller ringa 099-121 04.