söndag 19 maj 2024

Musikminne från Mollie Minott

Foto: Elaine Lilje

Mollie Minotts debutalbum är äntligen här. Det är ett album som jag tror kommer förändra mycket hos er när ni får lyssna till det. Mycket handlar om Mollys röst, som livet pumpat upp med mycket styrka och minst lika mycket känsla. På albumet samsas känslosamma ballader med dansanta poplåtar som får både benen och känslorna att flyga lite lite högre. Vissa låtar, som Love you and hate you, låter som solstrålar som når en på balkongen, som de första vårdagarna. Annat, som The worst in me, dissekerar mörkret. Mollies röst spräcker det ändå lite, får ljuset att försiktigt sippra igenom. Idag gästar hon med ett musikminne! 

När jag var nio år bestämde jag mig för att jag skulle bli artist. Jag kollade på TV och ett boyband som sjöng och spelade gitarr poppade upp i rutan. Bröderna i Jonas Brothers kom att bli mina förebilder i många år. Jag hittade deras första album på ICA i Oskarshamn. Då jag inte hade några pengar, gömde jag den på en speciell plats och väntade ivrigt på nästa månadspeng från mamma. Jonas Brothers var inte jättestora i Europa vid den här tiden. Det fanns inte på kartan att jag som ung tjej skulle kunna åka utomlands och se dem. 2013 splittrades bandet och jag var förkrossad. 

Sex år senare sitter jag på en båt påväg ut till ön Saint Honorat utanför Cannes. Jag är nervös över att inte ha någon täckning. Bandet har gått ut med att de återförenats och ska släppa albumet Happiness Begins med tillhörande turné i USA OCH EUROPA! Biljetterna släpps och jag köper de första två jag kan få tag i. Sedan loggar jag ut och in igen och klickar i ytterligare två med en ännu bättre plats. Jag lyckades och euforin var total! 

Foto: Privat

Ett år senare åker jag och min sex år yngre syster till Amsterdam. Vi sitter i mitten och väldigt nära catwalken i Ziggo Dome Arena. Det går inte riktigt att förklara känslan jag hade i kroppen. Musiken började spela ihop med en jätteledskärm som visade bilder på killarna som barn. Jag blev nio år igen. 

Jag tror att jag kommer kunna leva på den känslan livet ut och jag blir rörd över att veta att musik kan bidra med det. Det är en av anledningarna till att jag själv skriver musik. Det är sån fantastisk känsla att nu kunna hålla i mitt eget debutalbum precis som den skivan jag gömde undan på ICA för tjugo år sedan.

/ Mollie Minott 

Lyssna på Mollies debutalbum här nedan!