måndag 15 april 2024

Shtoltse lider - Mayn heym - Mitt hem


Det är fint att lyssna till olika slags språk och att även det utan ord kommunicerar så mycket till en. Duon Shtoltse lider visar det i debutsingeln Mayn heym - Mitt hem. De sista minuterna är helt instrumentala men säger ändå väldigt mycket och jag uppskattar verkligen klockspelet i låten. Det klär låten i ett extra lager av skönhet. 

Projektet Shtoltse lider startade redan 2015 på ett plan, då genom duon Ida&Louise (Ida Gillner och Louise Vase). Albumet som heter just Shtoltse lider släpptes 2019 och är ett vackert möte mellan poesi och musik, ett album som präglas av både nyfikenhet och öppenhet. För två år sedan bjöd Ida in Livet Nord att bilda duon Shtoltse lider och tanken med projektet är att lyfta fram dikter skrivna på jiddisch av kvinnor. 

Just dikten Mayn heym - Mitt hem är skriven av Anna Margolin och översatt till svenska av Beila Engelhardt Titelman. Låten är verkligen ett möte där något förenas; språk, uttryck, känslor och det är ett möte som varar i hela åtta minuter. 

Det är mycket som går ihop på ett fint sätt i låten, som samspelet mellan Idas röst och Livets violin, pianot sköra toner och klockspelets mer nyfikna och lättsamma. Jag uppskattar verkligen när det märks att varje ton, varje nyans av en artists uttryck skiner av nyfikenhet och upptäckarlusta. 

Det här är sökande musik som behandlar likaväl sökande texter och den visar verkligen en lust att upptäcka och ge liv åt texter som på alla sätt förtjänar att lyftas fram och andas. Ida har en röst som fängslar en och genom de åtta minuterna sitter jag och bara njuter. Allt är stilla och fullt av liv på samma gång.

Lyssna här nedan!