fredag 19 april 2024

Musikminne från Uvberget

Foto: Johan Markusson

Varsitt musikminne och ett gemensamt bjuder duon Uvberget på. EP:n Vägen är ute idag och Mats Ljus och Magnus Sätterström klär sina låtar i ett fint 70-talsfilter. Det är ofta som att lyssna på en tonsatt diktbok med underbara detaljer i texterna, med melodier som formar fina känslor, ibland förstärkta på ett oerhört vackert sätt med trombon. EP:ns fem låtar skapar en vacker helhet och allra bäst låter det i den avskalade avslutningen Sommar inga pengar. 

Lisa spelade Blue moon av Kendal Johansson när jag hälsade på i hennes studentlägenhet i Göteborg, och vi blev hatade av AD-personer som hade fest från bakluckan på sin hyrda Saab 95. Jag var 22 då. Jag visste inte att det var en cover av Big Stars låt, som jag upptäckte när jag skilde mig i 40-årsåldern. Båda versionerna ger mig samma kraft att hata tillbaka på dom som hatar mig. Det är därför jag hatar reklam och dess naturliga association Göteborg. 

/ Magnus Sätterström, Uvberget

År 2000 stod jag i fören på Djurgårdsbåten mellan Slussen och Djurgården, på väg till mitt sommarjobb på Skansen. Jag hade alltid en bärbar CD-spelare och ett gäng skivor i ryggan. Det regnade tyst och jag hade några dagar innan blivit dumpad efter en ettårig relation. När jag skulle välja dagens soundtrack på båten tog jag upp en skiva jag aldrig fastnat för, som var för gubbrockig för min dåtida smak, och tänkte att jag ger den en chans. Fan. How to fight loneliness. Smile all the time. Wilco fick bli mitt livslånga förhållande från den dagen. Mitt frikort. Mitt to go to när det kniper. Jag älskar Wilco lika mycket som Magnus hatar reklam. 

/ Mats Ljus, Uvberget

Bland det första jag och Magnus pratade om när vi lärde känna varandra i Bredäng var surf- och instrumentalrock. Jag lånade ut några vinyler till honom. Spotnicks. The Ventures. Fick nog aldrig tillbaka dem. Nu har jag inte ens vinylspelaren kvar. Den gick sönder.

/ Uvberget 

Lyssna på Vägen här nedan!