fredag 5 april 2024

Fem album: Danzbanderz

Foto: Ulrika Malm 

Lasse Berghagens En kväll i juni, Miriam Bryants Tystnar i luren och Victor Leksells låt Svag. Det är tre fantastiska låtar som tolkats av projektet Danzbanderz. Det är energiskt, drivet och mycket härligt att få ta del av. Bakom namnet så döljer sig Linus Lindholm! Det är faktiskt första gången dansband som genre får en plats på bloggen, så utan tvekan gör Linus och hans Danzbanderz mycket rätt. Senaste tolkningen släpps idag och är på Albin Lee Meldaus finstämda låt Josefin, här i en version klädd i saxofon och dragspel. Jag gillar det mycket! Idag berättar Linus om fem album som inspirerat honom under hans karriär. Spotify-länkar till albumen, där det är möjligt, hittar ni genom att klicka på det specifika albumets titel. 

Benjamin Ingrosso - Allt det vackra (Live från Dalhalla) (2023) 
Vad ska man säga om underbarnet? Otroligt duktig och sjukt musikalisk! Han är som bäst på svenska tycker jag men allt han gör blir gött. Han kan "koka soppa på en spik” rent musikaliskt!

Mats Bergmans - Premiär (2009)
Min första skiva där jag sjöng med grabbarna i Mats Bergmans. Den sista stora produktion som legenden Lars-Åke Svantesson producerade. Han producerade bland annat all musik från Black Jack-filmen och har också spelat bas i Vikingarna en tid. Jag tycker i alla fall att den skivan blev väldigt bra! Välproducerad, bra låtar, både covers och original. Riktigt bra dansbandsplatta helt enkelt. 

Svenne Rubins - Sex män i skor (1992)
Jag växte upp med denna platta, kunde alla texter på plattan utantill. Långa bollar på Bengt, Folköl och dunkadunka, CD e inget för mej med flera. Sköna gubbar med lätt-tuggad musik! 

Shania Twain - The Woman in Me (1995)
I början av min karriär hade vi en VHS i turnébussen. På det bandet fanns en Shania Twain-konsert. Många av låtarna finns även på detta album. Bland annat Whose bed have your boots been under som är en grym låt. Fantastiskt sväng och en rolig titel. Så jäkla skönt sound och bra låtar. 

Enligt mig dansbandens urmoder tillsammans med några till men Vikingarna är klart det största dansbandet som funnits i Sverige. De har alltid varit trogna sin stil. Jag älskar Christers sång samt Vikingarnas sound och klassiska låtval. Därför gillar jag allt de gjort.

/ Danzbanderz 

Lyssna på Josefin här nedan!