måndag 15 april 2024

Befolkningen - Katarina Florentina

Foto: William C.W

Bandet Befolkningen har nyligen släppt debutsingeln Katarina Florentina, tillsammans med B-sidan Hela havet stormar. Bandet hette Tidigare Nisse P som började som ett soloprojekt men som växte i manskap och i styrka. Tre singlar blev det med Nisse P och när jag lyssnar igenom dem så uppskattar jag alla tre singlar, den poprockiga Sundbyberg med smart text, den melodiska Lilla My där texten ”kyss mig lilla My” fastnar på ett fint sätt samt den avslutande Atomer som verkligen är den låten som mest osar rock och det märks att bandet blev mer av ett rockband där snarare än det kompband de var innan. Jag gillade intensiteten i slutet. På sätt och vis så känns Atomer lite som Befolkningens debutsingel, som att fröet på riktigt såddes där och nu tas vidare i Befolkningen. Jag gillar Niklas Panteóns röst och hans texter och jag gillar landskapet som bandet bygger in texterna i. Texten i Katarina Florentina osar kärlek och har, liksom Nisse Ps Atomer, den fina intensiteten i slutet av låten. Jag gillar att man håller ned gaspedalen i slutet och bara kör. En låt skriven om att vara högt uppe i Eiffeltornet och samtidigt känslorna högt upp i kroppen. Fina känslor, starka känslor. Att inse både sitt eget värde och att kärleken är störst. 

Hela havet stormar är en luftigare och mer avskalad låt. Jag tycker att Katarina Florentina är klart bättre men jag gillar det avslappnade soundet och det är fint att genast få stifta bekantskap med olika sidor av bandet. Jag tror just den låten hade blivit än bättre med mera drag. Då hade det blivit en riktig hit, för den har det i sig. Men överlag är det en spännande debut från Befolkningen och det ska bli spännande att se var man väljer att styra sina steg härnäst.

Lyssna här nedan!