tisdag 20 februari 2024

Musikminne från Amanda Salminen

Foto: Press

Amanda Salminen släppte nu i januari singeln En vinter till. Låten känns som en kram genom det som är den tuffaste årstiden för många. För många tar orken slut under denna mörka årstiden och det är till de personerna som Amanda tillägnar sin senaste singel. Amanda släppte förra året den lekfulla och peppande pop-låten Vad du vill som jag gillade mycket. Underbar barnkör! Amanda debuterade med Kom igen som skrevs efter den fruktansvärda terrorattacken i Stockholm. Låten ropar efter gemenskap och att hålla ihop med varandra. Idag gästar Amanda bloggen med ett musikminne!

Mitt musikminne är från en musiklektion när jag gick i årskurs 7. Musiklektionerna var helt klart veckans höjdpunkt. Vi hade en driven och engagerad musiklärare som inspirerade mig. Hennes lektioner uppmuntrade alltid till kreativitet och skapande och det slog an en sträng i mig som än idag klingar. 

Ett av de tillfällen jag minns mest var när vi fick i uppgift att skriva en egen låt, min första. Inget stort och banbrytande i sig självt eller för att vara på en musiklektion, men för mig blev det starten. Jag hade lärt mig några ackord på gitarr och testade mig fram – som man ju gör. När jag sen skulle lägga till melodi och text märkte jag hur orden och tonerna bara rann ur mig. Jag behövde inte göra något mer än att sjunga och skriva ner det. Jag upplevde där och då att mina tankar och känslor var sammansvetsade med min musikalitet. Jag behövde inte fundera på vad som skulle komma utan där och då, när inspirationen var total, kom allting utan ansträngning. Den känslan, av att kunna formulera sig genom musiken som ett språk, har etsat sig fast hos mig och är än idag det uttryck jag känner mig mest bekväm med. 

Bara från att jag var några år gammal har sången varit en otroligt stor del av mitt liv, både bildligt talat och i faktiska timmar och minuter. I förlängningen blev musiken och sången också en del av min identitet och jag tror att alla dessa sångtimmar har lagt grunden för mitt musikskapande idag. 

Att vara ett med musiken låter otroligt pretentiöst och kan också vara det men för mig handlar det om ren och skär skaparglädje och möjlighet till personligt uttryck. Jag är så tacksam för den genuina och motiverande musikundervisningen jag fick ta del av och som förde mig in på musikskapandets vägar och hoppas att jag idag, i mitt yrke just som musiklärare, kan få vara del av någon annans resa till samma glädje. Det är klart att mitt musikskapande inte alltid kommer utan ansträngning, men ibland händer det som hände för 18 år sedan och då känner jag bara en sådan eufori.

/ Amanda Salminen 

Lyssna på En vinter till här nedan!