tisdag 2 januari 2024

Sinking Slow fanns där i mitt misstolksvimmel


2006 så flyttade jag till Göteborg. På den tiden hittade jag mest musik via Myspace och bloggen hypemachine. Det var en ganska tuff period. Jag somnade sent om nätterna, missade skolan många dagar och gjorde hellre andra saker. Levande saker. Som att sitta uppe på MSN och skicka låtar till andra som förstod livet. I den perioden hittade jag Sinking Slow. Jag föll för låtar som Hate being free och You are the only one I really love. Överlag skulle jag kategorisera musiken som depprock med texter om kraschade relationer och det tuffa i livet i sig. Textrader som ”It’s hard to stay friends” eller ”I hope that you feel worse, I hope it really hurts” kanske inte sa så mycket för sig själva men i kombination med fantastiska melodier och Linus Gierttas känslosamma sång så kändes låtarna verkligen.

Låtarna var med på iPod-promenader genom Slottsskogen, genom folkvimmel, misstolkvimmel, på hemmafester, på vägen hem, på spårvagnen genom ett Göteborg som ännu inte riktigt kändes som hemma. Jag hade precis lämnat tryggheten i Stockholm och tryggheten som fanns i Kalmar. Ungefär så kändes också Sinking Slow, som musik som hanterar förlusten av tryggheten. Ett sökande efter något nytt, något tryggt. Något att få hjärtat att bulta för. Linus var även med i bandet Blanka som gav mig samma känsla. Nothing reaches through är en klassiker. 

Idag släpper Linus låtar med duon The Jilted som han har med Magnus Haderborg. Han släpper även både nyskrivet material och äldre låtar i projektet Franks Pappa. Däribland låtar av Sinking Slow. Idag släppte han exempelvis just Hate being free som singel och låten är minst lika vacker idag som när jag hörde den för sju-åtta år sedan. Fri från allt (släpptes i mars, 2023) är en fin svensk version av You are the only one I really love, klädd i en elektronisk kavaj. Det hade kunnat bli en stor hit om den bara fick lite mer spridning. Överlag har Linus låtar blivit mer åt det elektroniska hållet med åren men oavsett så finns det melodiösa i allt. Vänskapen är en vemodig pärla och Du behöver inte bry dig nu har en synthmelodi som bjuder upp mig på dans natt efter natt. Det är fantastisk musik som fler borde upptäcka.

Lyssna här nedan!