fredag 3 november 2023

Musikminne från Kat Knix

Foto: Aksel Örn Ekblom

"Life is tough but so are you" sjunger Kat Knix i singeln Tough. Det är hennes första solosläpp sen 2016 och låten är som en dansant käftsmäll mot livet när det är som tyngst och försöker trycka ned en. Det är verkligen en låt som måste få plats på dansgolv efter dansgolv efter dansgolv! Efter flera år i London bor hon nuförtiden i Stockholm och efter hemkomsten har hon bland annat turnerat med Lizette Lizette (har ni inte lyssnat på albumet Miss Gendered så gör det!). Idag gästar Kat Knix bloggen för ett musikminne, kopplat till Kathleen Hanna!

Jag kommer aldrig glömma första gången jag hörde Le Tigres Deceptacon som 16-åring. Jag behövde bara se Kathleen Hannas sprudliga och nästintill vansinniga scenspråk för att bli såld. Och sen var det ju hennes snedlugg som jag lönlöst försökte kopiera i åratal. 

Jag tog med mig Kathleen Hannas evangelium på min 11-åriga London-exil år 2010. Jag såg henne alltid som min alldeles egna ‘fairy godmother’. London och musiken blev mitt enda fokus, min enda kärlek. Oavsett veckodag fanns det alltid någon ny spelning att gå på, alltid något nytt band eller ställe på radarn. Spelningarna kunde äga rum på allt från en blygsam sunkig källarlokal under en pub till skrytsamma arenor. 

Så när Bikini Kill (Kathleen Hannas första punk-band) announcade att de skulle ha en reunion tour och ett av deras stopp skulle vara London, var lyckan total. It was official. Bikini Kill skulle spela på O2 Academy Brixton den 11e juni 2019 i London och jag hade stångat mig blodig för att äntligen hitta biljetter! Nedräkningen började... 

Väl på konserten kändes det som ett ‘closed circle moment’. Mitt 16-åriga jag väcktes till liv och hon hade the time of her life. Det slog mig att jag, trots att London-livet hade gjort mig hårdare, gett mig mer skinn på näsan och gjort mig ‘street smart’, så levde den där nyfikna, musiknördiga, tafatta 16-åringen fortfarande kvar i mig. Fast jag hade utvecklats så hade jag inte förändrats. Alla versioner av en själv lever fortfarande kvar i en. Och det är alla dom versionerna som gör dig till den du är idag.

/ Kat Knix 

Lysna på Tough här nedan!