torsdag 2 november 2023

Musikminne från Britli Trio - Dansen och sången

Foto: Press

Svensk folkmusik möter brittisk 60-talsfolk på Britli Trios debut-EP Timing. Titelspåret är det allra vackraste och ett sånt spår som vaggar en till ro, vaggar en till något vackert. Texterna är mörka men melodierna inlindade i något mjukt. Det är tre vackra låtar som vi bjuds på och trion, som består av Brita Aspán, Duncan Strouts och Jens Askegren, har redan hyllats av internationell press. Välförtjänt! Idag gästar bandet, genom Brita Aspán, bloggen för att dela med sig av ett musikminne!

Jag har alltid styrt över till dansen: baletten, jazzbaletten, discodansen, fridansen, lambadan, salsan och framförallt folkdansen; polskorna i sommarnatten på stämmor i svenska skogarna och de franska och engelska balfolkdanserna med ringdanser i progression på 16 eller 32 takter så man precis hinner fråga " Är vi fortfarande vänner?" och den andra hinner svara "Ja, trodde du inte det?" innan man dras isär som i en Jane Austen-film. 

Men en kväll i balfolkladan spelade gästande spelmän Calum Stewarts Looking at a Rainbow Through a Dirty Window. Skulle jag kunna spela den om jag lånade ett dragspel? Konstigt nog kunde jag det. En sån lycka. Trots god hjälp kunde jag inte lära mig någon annan danslåt, inte de bästa shottisarna, inte Askerladdens vackraste låtar. 

Istället kom det texter, alltid på engelska. Texterna sjöng till sig melodier. Melodierna harmonierade sig till mellanspel. Mina spelvänner lade till sina finaste ackord och fillings. Det blev en Britli Trio. Kanske är det ingen motsättning mellan dansen och sången. Kanske är allt en enda våg, en ström, en källa. Ett liv att leva. 

/ Brita Aspán, Britli Trio

Lyssna här nedan!