lördag 13 maj 2023

Lars Winnerbäck - Nåt som verkligen är bra


Lars Winnerbäck har varit med mig i alla år. Jag har alltid gillat hans stillsamma steg mer än de bredbenta rockiga. Lyssnar hellre på en låt som Fria vägar ut än exempelvis Det gick inte. Hans främsta styrka finns annars i hans texter, som för varje år bara blir bättre och bättre, och kanske också mer raka än de var innan. I höst så släpper han det nya albumet Neutronstjärnan där han samarbetat med Joakim Berg och Martin Sköld från Kent. Det väntas bli ett uppdaterat sound och först ut är singeln Nåt som verkligen är bra där just Joakim Berg gästar med sin röst. 

Låten beskriver stunder då ”hela livet sjunger med” och nånstans påminns jag om senaste gången jag verkligen föll för Lasses låtar, det var när han släppte Tror jag hittar hem. Här finns det inledande pianot, som då, här finns en text som både blickar bakåt och framåt. precis som då, men i Tror jag hittar hem var någonstans ändå vemodet störst. Här finns vemod också, men främst är det en ganska positiv låt som lär sätta solstrålar i människor snarare än skav. En slags studentlåt som påminner om det fina i livet som väntar, en bil mot Halland eller en natt på klubben Debaser ”som man knappt kommer ihåg.” 

Han fortsätter att beskriva ett liv som innehåller för mycket av vissa saker och för lite av en del, men att kroppen ändå är frisk och hjärtat slår. Jag gillar arrangemanget och hur Joakim Berg återkommer med orden ”nåt som verkligen är bra” även om jag gillar själva verserna mer än ”refrängen”. Det är än finare i slutet när Jocke och Lasse upprepar de orden tillsammans. Det känns mer. Kanske hade det varit ännu finare med en mer regelbunden duett, men det är verkligen en stark låt som tillhör bland det bästa Winnerbäck har släppt på flera år. Det är en låt som blickar mot ljuset, precis som vi just nu, när Sverige snart snart snart slår över till sommar.

Lyssna här nedan!