fredag 28 april 2023

Aurelia Dey - Soldier


Aurelia Dey släpper idag singeln Soldier, en låt som reser genom en relation, genom dess svårigheter och möjligheter. Den beskriver hur en utveckling av relationen inte nödvändigtvis alltid har med rörelse att göra, utan ibland är det viktigt att bara stanna upp, men kanske är även att stanna upp en slags rörelse, fast kanske mer en inre sådan. Som vanligt så bär Aurelias låtar på mycket insikt och medvetenhet och dessa två saker genomsyrar allt hon gör. 

Låten Soldier är hämtad från projektet Community carries legacy. Projektet är ett performance där fem olika teman samsas; arv, healing, identitet, gråt och den starka svarta kvinnan. Skådespelarna Astrid Assefa och Segen Tesfai medverkar i projektet som Aurelia skapat tillsammans med storbandet AVENUE och tillsammans utforskar man bilder man fäster vid svarta kroppar, hur de ska se ut och i vilka rum de ska vara i. Tillsammans med alla inblandade så blir det en både upplysande, förenande och musikalisk upplevelse. Den musikaliska upplevelsen utlovas vara en blandning av bland annat reggae, afrobeat, dancehall och traditionell musik från Ghana. 

Jag älskar när möten lyfts fram i musik och det är ju verkligen så att människor behöver mötas mer, det är så lätt att fastna i olika bubblor. Aurelia är fantastisk på att lyfta mötet i musiken, där olika stilar, människor och känslor möts. Jag gillade verkligen singeln Come correct som släpptes i mars och Soldier är minst lika bra. 

Aurelias röst är som en skål fylld av känslor. Det är så mycket som händer i låten, så mycket känslor, så mycket att ta in, men mitt hjärta öppnar sig helt och vill ta in allt. Varje sekund. Det är en låt som tickar in på nästan åtta minuter, men det är verkligen inte för långt, utan bidrar snarare till mer dynamik i beskrivningen av relationen. Mest tolkar jag låten som en resa till insikt om att ingenting behöver vara perfekt och jag är tacksam över att jag får ta del av den resan. Det är en underbar blandning av reggeae och R&B som är både tänkvärd, smärtsam och njutningsbar. Allt på samma gång. Som livet.

Lyssna här nedan!