söndag 24 juli 2022

Ida Grattes Visor inga ord (Filmen)


Jag kallade Ida Grattes debutalbum för ett genuint mästerverk och Visor inga ord är verkligen just det. Det var förra årets bästa album och det är ett album som jag önskar att jag hade haft med mig när jag växte upp i Kalmar. Idas ord blir både en trygg plats och en nyckel till att öppna upp hjärtat och låta allt komma ut, som varit instängt. Man ska inte hålla inne sig själv. Flera olika stadier av en relation skildras. Olika nyanser av ett liv. Kärleken till musiken. Att leva för det som bränns - ända till det exploderar. De starkaste låtarna för mig är Störst av allt, Bara en gång till och titelspåret. En fantastisk trio av toner och känslor. 

Nu har albumet blivit till en lång musikvideo eller till en slags kortfilm. Ett filmatiserat album, helt enkelt. Från relationens början till eftertänksamhet då relationen nått sitt slut. Filmen hade biopremiär på Victoria på Södermalm i Stockholm, där Ida själv bor nuförtiden och sen en vecka tillbaka finns den att beskåda på Youtube. Tillsammans med filmskaparen Simon Pettersson, produktionsbolaget Harvest Film och hela filmteamet, som bestått av ca. 50 personer. gick projektet i mål. 

Filmen är både en lekfull och tydlig skildring av relationen där Idas texter blir till replikerna. Vi bjuds på fina Stockholmsvyer och en känslosam explosion. Ibland är det inre explosionerna de tydligaste. De är visor inga ord.

Se filmen här nedan!