tisdag 31 maj 2022

Musikminne från Josefin Solberg


Josefin Solberg tävlar just nu i P4 Nästa Halland med den finfina poplåten Allting kommer förändras. Josefin bor i Kullavik men under ett år reste hon runt i Australien med en vän och sjöng på olika pubar där. Men nu är hon tillbaka i Sverige och P4 Nästa Halland avgörs den 3 juni. Där efter blir det Riksfinal för de bidrag som gått vidare. Framöver kommer Josefin släppa EP:n Chest. Den kommer bestå mestadels av eget material, men även en cover på Black Sabbaths klassiker Paranoid. Idag gästar Josefin för att berätta om ett musikminne! 

Australien, Melbourne, St-kilda, Fitzroy st. Solen ligger på och små värmevågor dansar över asfalten. Det doftar hav, jord, solskyddsfaktor men också pommes, öl och cigarettrök. Jag skall snart lämna denna gata som jag gått upp och ner på så många gånger. Mitt gamla jobb har visst fått lägga ner. En skylt hänger på restaurangens dörr. “Two Doors Down is Closed forever”. Det känns tråkigt men också som ett bra avslut, imorgon ska jag flyga hem och det är rätt fint att saker förändras även om det också är sorgligt. 

Jag träffar Luca Innocenti och vi går tillsammans till Prince of Wales, puben bredvid vår gamla arbetsplats. Jag frågar Luca om han vet vad som hände med restaurangen. Han svarar lite med glimten i ögat som många gånger innan när jag frågar vad han tycker. Josie, I don’t give a fuck. 

Han berättar att han gillar att cykla, han skall nog åka hem till Italien och starta ett guideföretag för såna som gillar att cykla, why not Josie. Vi beställer varsin Coopers och en Open mic kväll börjar. Luca anmäler mig, han har varit på många av mina och Matildas spelningar, Matilda har åkt till Asien. 

En kille som jag inte minns namnet på spelar en fantastisk låt han skrivit på gitarr. Han trummar på gitarren och tonerna strängarna ger av sig är vackra och ärliga. 

Den kvällen spelade jag för första gången en egenskriven låt live. Jag minns att jag gick upp på scenen och tänkte på dom för stunden lite magiska orden, I don't give a fuck, why not. 

/ Josefin Solberg 

Lyssna på Josefins låt Allting kommer förändras på Sveriges Radio här nedan!