fredag 6 maj 2022

Big Fish - Döden vid Järva krog


För över ett år sedan så gästade Big Fish bloggen för att berätta ett musikminne. Då kunde jag inte ana att det skulle komma ny musik med bandet. Senaste albumet Andar i halsen kom 1996. Nu har de signat med fina Progess Productions i Göteborg. Jag hittade själv till bandet via skivserien Definitivt 50 spänn. Big Fish stack ut med sin blandning av folkmusik, industri, visa och punk. Ibland har jag beskrivit bandet som ett tyngre Cornelis Vreeswijk. David Gieses röst påminner faktiskt stundtals om Cornelis. Det är samma berättande ton. 

I juni släpps albumet Kalla döda drömmar och därifrån är Döden vid Järva krog hämtad. Låten har en text som borrar sig in i själen och som är oerhört tung. En förälder som dör och känslorna som dränker en, skjuter en. Mitt i prick. Ett möte med döden vill man förstås alltid avboka. Men till slut kommer den ändå. Beväpnad. 

Videon som följer singeln är svartvit och det är väl lite så? Döden lämnar väl världen lite mindre färggrann än vad den var innan. Den tar med sig färgerna. 

Låten är stillsam och tung på samma gång. Ett piano bidrar till den ödesmättade känslan. David Giese sjunger minst lika fantastiskt som förr. Jag minns att jag sörjde när bandet la ner 1996. Jag var 12 då, 38 nu. Jag inser hur mycket jag har saknat dem. Välkomna tillbaka.

Lyssna här nedan och kolla in den fina videon!