fredag 1 oktober 2021

Svenskt Tonarkiv - Ville aldrig vara apan


Svenskt Tonarkiv från Eksjö släpper idag debutalbumet Ville aldrig vara apan. Titel är hämtad från låten Intellektuell elit som är en av de starkaste låtarna på albumet. Texterna rör sig från vardagsdetaljer till socialrealistiska skildringar. Jag gillar texter som berättar, som lyfter fram vardagen utan att sätta filter på den för den sakens skull. På sätt och vis låter detta som modern progg. 

Musikaliskt så svänger det här annars en hel del. Här har vi både jazztoner, socialrealistisk pop och mer elektroniska tongångar. Jag tycker ändå att duon får ihop det väldigt bra på de 8 spåren som hålls ihop av de välarbetade texterna. Jag påmindes om Vapnet när jag recenserade debutsingeln Inget man pratar om på festen direkt, och även hos det bandet fanns socialrealismen och vardagsdetaljerna som kombinerades med starka melodier. Jag får en proggigare känsla hos Svenskt Tonarkiv, annars är nog Vapnet den tydligaste referensen. 

Jag fastnar inte för allt, men överlag är materialet starkt och jag kommer på mig själv med att nynna på avslutande låten Framtiden den kommer gång på gång.

Lyssna på albumet här nedan!