lördag 23 januari 2021

Musikminne från Big Fish


Jag lyssnade mycket på Uppsala-bandet Big Fish under min tonårstid. Deras blandning av industri, folkmusik, visa, hårdrock och punk var speciell och album som Sånger ur sten var fantastiska. Jag lyssnar fortfarande på bandet ibland och slås av hur bra musiken fortfarande är. Senaste albumet Andar i halsen släpptes 1996. Bandet har återförenats då och då under åren för enstaka livespelningar och idag gästar gitarristen Arvid Eriksson bloggen och berättar om ett musikminne! 

Jag vet inte riktigt varför jag kommer ihåg just detta, om det var en specifik kväll eller kanske snarare en tid i livet, men så är det ju med minnen. 

En kall fredag-kväll, tidig vår 1995, var det i alla fall. Det luktade förmultnade löv och flygplansfotogen på den belysta personalparkeringen på Arlanda. Jag var 20 och jobbade som lastare på Luftfartsverket. Jag hade en blå Amazon kombi som pappa hade hjälpt mig att renovera. Det var min första bil, den var snygg, men den fungerade sällan felfritt. Kablar hängde under instrumentpanelen och plastlädret knarrade när man satte sig ned. Veckan hade varit lång. Jag tog så många tolvtimmars-pass jag kunde. 


Under sommaren som gått hade vi släppt vårt andra album och spelat på Hultsfred. Resten av året blev fullbokat och vi spelade någonstans ute i landet nästan varje helg. Det var spännande att träffa nya människor och se Sverige i så många olika sammanhang. Samtidigt skissade vi på nytt material. Planen var att spela in ett tredje album, Andar I halsen, under den kommande sommaren 95. Vi hade låtskrivar-verkstad i ett skjul på gården hos Davids mamma. Jag bodde fortfarande hos mina föräldrar på landet, så jag fick sova över på en madrass i tvättstugan i Tomas kollektiv inne i Uppsala. Mellan jobb och rep var vi ute och snurrade på stan mellan olika gig, fik, barer, kompisar, och andra uppdrag. 

Jag lyssnade på Kyuss och var helt besatt av det dova gitarrljudet, harmonierna och de monotona riffen som låg som långa bordun-toner. 

Men nu var det Fredag. 12 timmars-passen var gjorda; helgen, livet och jordens alla möjligheter låg framför mig. Jag startade den trötta B18-motorn, tryckte i Welcome to Sky Valley i kassettbandspelaren, vred upp volymen och susade upp på E4an norrut mot Uppsala och livet. Vilken frihetskänsla. 

/ Arvid Eriksson, Big Fish 

Lyssna på Big Fish här nedan!