fredag 15 januari 2021

Hederos & Hellberg - Puff


En ny singel från Hederos & Hellberg alltså. I mitten av mina tonår så var det en duo som betydde allt. Martin Hederos stillsamma och vemodiga piano kombinerat med Mattias Hellbergs röst var en tröst i en ganska rörig tid, då man inte visste särskilt mycket om någonting, varken om sig själv eller om omvärlden. Duons versioner av låtar som No fun och Signed D.C. var omvälvande på flera sätt men den mest magiska låten var deras egenskrivna Endless exile. Den var ett soundtrack till de mest vakna nätterna. När sömnen var någon helt annanstans. 

Idag kom första släppet på nio år (2012 släpptes live-albumet Bless me). På singeln Puff sjunger Mattias Hellberg på svenska och gästas av Frida Hyvönen och Christian Kjellvander. Det är fortfarande vemodigt, men soundet är aningen mer experimentellt. Att fler röster släpps in och att låten är på svenska är stora skillnader bara det. Det är fortfarande väldigt vackert dock. 

Man får en glimt av något annat. Kanske är det borta nu. Längre bort än det var från början till och med. Men man fick med sig något. Och små puffar av rök kom ur ens mun. 

Längtan efter nytt material har varit lång. I februari kommer albumet. Detta var en fin början. En fin återkomst. Martin och Mattias: "I will always be the last to go, if you let me be the first to know."

Lyssna på Puff här nedan!