onsdag 12 juni 2019

"Ett liv utan musik känns omöjligt"

Foto: Press

Katarina Jacobson från Stöde några mil utanför Sundsvall var bara 8 år när hon reste till Danmark för att spela in filmen Koko-di Koko-da. Filmen regisseras av Johannes Nyholm, som vann en Guldbagge för filmen Jätten, och har biopremiär i augusti. Idag är Katarina 13 år och är aktuell med sin första singel som heter It Was You. Här nedan berättar Katarina om både musiken och filmen. 

Hur skulle du beskriva dig själv? 
- Jag är en 13-årig tjej som älskar musik och att sova alldeles för mycket. 

Minns du när du kom in på musiken från början? 
- Jag har så länge jag kan minnas alltid älskat att sjunga och skriva låtar. När jag var i åttaårsåldern drömde jag alltid om att vara med i lilla melodifestivalen. Det var dock inte förrän jag var tio år jag bestämde mig för att satsa på en musikkarriär. 

Berätta om din första singel It Was You! 
- Jag påbörjade It Was You när jag var elva år. Det är den första låten jag skrev på piano. I höstas tog jag upp den igen och skrev den andra versen och outrot. Jag skriver ofta låtar utan någon tanke om vad den ska handla om, istället skriver jag ner allt jag kommer att tänka på och det blir till en låt. När jag började skriva på It Was You hade jag inte tänkt mig att den skulle vara så dyster, istället skulle den vara om att man hade träffat någon som hade gjort livet till det bättre och att det fortfarande var så. När jag skulle skriva klart låten hade jag fått en annan vibe av den och låten blev som den blev.

Snart ska du tillbaka till studion för att spela in en ny låt, hur kommer den skilja sig från debutsingeln? 
- De låtar som jag skriver är ofta lite deppiga och dystra. Det som skiljer min nya låt från It Was You är att den har lite mer attityd och självsäkerhet. Jag tycker att det är viktigt att man vågar visa sina känslor och låter sig själv ta den tid man behöver för att må bra igen och därför är inte låten bara om självsäkerhet utan också om frustration och psykisk ohälsa. 

Vad lyssnar du själv på? 
- Det jag lyssnar på varierar. Ena dagen lyssnar jag på Rihanna och Eminem, nästa dag lyssnar jag på Shawn Mendes och John Mayer. Det finns ingen genre jag föredrar utan vad jag lyssnar på ändras med mitt humör. På senaste tiden har jag börjat lyssna mer på rock, vilket var något jag aldrig tänkt mig lyssna på för några år sedan.  

Du är med i filmen Koko-di Koko-da, hur var det att spela in den? 
- Mitt åttaåriga jag tyckte det var jättecoolt att få spela in en film utomlands i Danmark. En av mina högsta drömmar var att vara med i en film så när jag fick veta att hade fått rollen som Maja var jag överlycklig.  Hela inspelningstiden var extremt rolig och jag minns att jag var jätte-exalterad inför helikopterscenen. 

Berätta mer om filmen, vad är det för slags film? 
- Filmen handlar om ett par som förlorat sitt barn och hur de åker på semester för att hitta tillbaka till varandra. Det är en psykiskt påfrestande film där paret befinner i en mardröm som aldrig verkar ta slut. 

Till sist, vill du fortsätta kombinera att skådespela och sjunga eller är det musiken som gäller, först och främst? 
- Jag har en stor kärlek för både skådespeleri och musik, men just nu vill jag först och främst satsa på musiken eftersom skapandet av min musik alltid sker så naturligt. Ett liv utan musik känns omöjligt medan skådespeleri är något jag gör eftersom jag tycker det är kul.

Lyssna på It Was You här nedan!