fredag 26 april 2019

"Vill man komma någonstans i livet gäller det att börja handla och få tummen ur"

Foto: Jonas Sveningsson

Idag släpper Yalmar, egentligen David Hjalmar Andersson, singeln Stop calling me. Det är fjärde singeln i ordningen från den kommande EP:n The Breakup som släpps i maj. Soundet är elektroniskt med en touch av RnB. Här nedan berättar Yalmar om nya singeln, kommande EP:n och vad han tittar mest på på Youtube, bland annat! 

Hur skulle du beskriva dig själv och hur reflekteras det i din musik? 
- Jag är en rastlös person som alltid har haft svårt att veta vad jag vill. Jag ger mig in i olika projekt som jag sen har svårt att slutföra. Gissar att jag är rädd för att misslyckas. När jag för ett antal år sedan upptäckte detta började jag med att läsa klart de cirka 25 halvlästa böcker jag hade hemma. Att komma vidare och få någonting gjort är något av ett tema i min EP The Breakup. En gång tittade jag på Dr Phil. Han sa att ”livet belönar handling”. Det var bra sagt. Vill man komma någonstans i livet gäller det att börja handla och få tummen ur. Jag gillar också att laborera och experimentera med musik vilket jag tror man kan höra på EP:n. 

Berätta om nya singeln, Stop calling me! 
- Låten är en duett tillsammans med min kompis Johanna Gard. Hon sjunger helt fantastiskt. Vi har inte spelat ihop på många år så det var väldigt kul att hon ville vara med. Låten handlar om att släppa taget från något man vet inte är bra för en. Det behöver inte vara en relation utan vad som. Man får bestämma själv som lyssnare. Jag hoppas låten kan inspirera. 

Du har arbetat nära Emanuel Lundgren på EP:n. Hur lärde ni känna varandra från början? 
- Emanuel är bra. Vi lärde känna varandra genom gemensamma vänner. Jag började vikariera i I’m from Barcelona och hängde in på några turnéer runt om i Europa. Jag fick till och med damma av min gamla trombon. Jag spelade skitdåligt men det är ett förlåtande band. För några år sen började Emanuel och jag ses i hans studio för att spela in olika idéer och lyssna på Vanity 6. Han har varit med och producerat EP:n och är en stor del av Yalmars sound. 

Vilka mer har du jobbat med på EP:n? 
- EP:n är mastrad av Henrik Sunbring på Helter Skelter Studio. Han är en sån där mångsysslare som kan det mesta som har med musik att göra. Hans band Domus är bra. 

Har du själv någon favorit från EP:n? 
- I Need A Match. Ett ackord och knapphändig text. Gillar enkelheten och det repetitiva. Har säkert att göra med min bakgrund som basist där man spelar en ton i taget och gärna i olika upprepande riff. Håll utkik efter videon som släpps i samband med EP-släppet. Låten handlar om jakten på bekräftelse och att vissa ibland kan vara beredda att göra nästan vad som helst för en ”matchning” eller ”like”. 

Om man jämför din syn på musik idag och den du hade när du började jobba med musik, hur har den förändrats? 
- Mer avslappnad inställning tänker jag. När jag började spela pluggade jag musik på folkhögskola vilket var superroligt (Rekommenderas!) Men för att komma in så behövde man göra provspelning och audition vilket var lite speciellt. Det blev en konkurrenssituation som kändes osoft. Jag hade nog lite av den inställningen till musik på den tiden, att det var som sport. Känns nästan lite skämmigt så här i efterhand att berätta om men det hör väl till livet och att växa upp. Man jämför sig med andra. Idag vill jag bara att musik ska vara lekfullt. 


Foto: Jonas Sveningsson

Vad drar dig till elektronisk musik? 
- Tror att det handlar just om det där repetitiva. Finns ju inget bättre än en fet basgång som upprepas tillsammans med ett trumbeat. Då vill jag dansa. 

Har du något uttalat mål som musiker? 
- Fortsätta utveckla låtskrivandet. Jobba mer med texter vilket jag tycker är svårt. 

Om du kunde önska helt fritt, vad skulle du önska hände Yalmar under året? 
- En turné hade varit roligt! 

Kommer man kunna se dig uppträda inom en snar framtid? 
- Obaren Stockholm 29 maj! Med mig på scen har jag Stefan Bergman och Mikaela Hansson. Kom!   

Har du någon skiva hemma som betytt lite extra för dig och i så fall vilken? 
- Prince - Dirty Mind är ju väldigt bra. Älskar alla låtar på den skivan, min favorit är When you were mine. (Lyssna också på Cyndi Laupers cover) Prince hade så många olika musikaliska influenser från vitt skilda stilar som han lyckades sy ihop till något eget. 

Vad skulle du säga att du saknar mest i dagens musik-Sverige? 
- Helt klart fler spelställen. Annars är det mycket jag gillar. Till exempel hur enkelt det är att få ut sin musik och göra den tillgänglig för andra. 

Vilken tidpunkt i pophistorien skulle du vilja besöka? 
- Absolut när 80-talet gick över i 90-tal. Finns ju inte nog med bra band och artister att upptäcka från den tiden. Fanns nog ett uppdämt behov av att uttrycka något på riktigt efter det där 80-talet. En motreaktion till det tillrättalagda. 

Vilket musik-klipp har du tittar på flest gånger på Youtube? 
- Hm… bra fråga. Tittar gärna på gamla klipp med Led Zeppelin. Jon Paul Jones är en av mina favoritmusiker. 

Till sist, vad stör du dig mest på i flödet på sociala medier? 
- Stör mig på mig själv mest. Att jag sitter där och skrollar fast jag borde göra annat.

Lyssna på senaste singeln här nedan!