måndag 7 maj 2018

Hampus Carlsson - Är det det här som är livet?


Det första jag noterade när jag såg låtlistan på Hampus Carlssons debutalbum Är det det här som är livet? var att Nån som du saknades. Kanske passade den inte in i helheten, men det är en fantastisk låt som fler borde leva till. Den hade gärna fått byta plats med Gjorda för trubbel som jag inte fastnar för på samma sätt. Just att leva och få slippa bli begränsad av olika gråa normer är något som jag förknippar med Hampus musik och det blir så tydligt när han spelar live, det är musik som människor möts i, händer möts, läppar, danssteg och det finns en närhet mellan publiken och Hampus på scenen som är väldigt fin.

Bland de tio spåren finns nyinspelade versioner av Stjärnstoft och damm och Sommarplågor och tre helt nya låtar, varav alla är bra. Om jag ska nämna någon av de nya som sticker ut lite extra är det Alien där 80-talselektronik möter en omfamnade text där Hampus sjunger ”De andra drömmer mest om att va nån annan, men jag drömmer mest om att va med dig”.  En vacker ballad. 

Bäst sammanfattas Hampus musik i Fester baler maskerader discon klubbar festivaler, det är texter som klättrar över murar och musik som får folk att dansa nätterna igenom. Naturligtvis är inte hela livet såpbubblor, dans tills kläderna åker av och vänner som hela tiden finns där och tar med en ut på äventyr, men det kan vara fint att ha det där att längta till, just de där sommarnätterna då allt händer, om än bara för en kväll, eller för blott en sekund. En fantastisk skiva.

Lyssna på Är det det här som är livet? här nedan!