tisdag 28 februari 2017

"Göteborg är en stad värd att hyllas"

Foto: Press

Bakom namnet Maybe Canada står Magnus Hansson. Göteborgsmusikern släpper den 3 mars debutskivan Ruined Hearts på Adore Music. Vi möts av folkrock av allra bästa sort och nu när vi är i en tid då vinden och regnet tävlar om att banka på fönstret så passar musiken extra bra. Här nedan berättar Magnus om debutalbumet, om omslag och om kärleken till Göteborg. 

Berätta om debutalbumet Ruined Hearts!
- Jag är väldigt stolt och glad att den snart är ute. Det har tagit lång tid men nu känns det helt rätt att den ska ut. Jag tycker den är vemodig på ett ganska osentimentalt sätt. Jag gillar verkligen hur den låter och hur låtarna blev.

Hur kommer det sig att albumet dröjt så länge? 
- Det hände en massa saker som tog energi och jag såg ingen riktning med hur musiken skulle presenteras under en ganska lång tid. Sen kom Adore Music med på tåget och då föll det på plats och vi har jobbat på bra tycker jag.

Releasefest 10 mars, vad kan de som kommer förvänta sig av kvällen? 
- De kan förvänta sig ett toppat band med några av de skönaste musikerna från staden Göteborg och musik med en ärlig ton.

På nya skivan fastnade jag särskilt för Take it easy, vill du berätta lite om den? 
- Kul att du gillar den! Drabbades av hur en vän körde på lite för hårt och ramlade ner gång efter gång. Utbrändhet och så. Gillar också att just den spelades in sist en dag i studion när någon behövde gå men vi andra tänkte - äh, vi gör en låt till?

Vad är historien bakom ditt artistnamn? 
- Vanlig fråga... Det är en halvflummig tanke om att jag kanske kunde tycka om Kanada? Att hänga runt i ännu ett nordligt fast mycket större land. Gillar mycket musik därifrån.

Dina omslag är fantastiskt fina. Hur ser du på skivomslagens roll när så mycket av musiken bara släpps digitalt? Är det fortfarande relevant?  
- Tack! Det underbara omslaget på Ruined Hearts är målat av Anders Tolergård. Kolla upp! Ett geni. I och med att jag hade som plan att det skulle bli LP denna gång kändes det extremt viktigt. Innan har jag haft en tanke men kanske inte känt lika mycket inför de små fyrkanterna i musiktjänstens fönster. Jag gillar dock tanken på att sinnen jobbar ihop och att en bild kan få stå för ett innehåll av ljud och text. Sen det senaste omslaget tror jag det blir svårt att göra något annat än fortsätta fråga andra att göra så fina omslag. Gillar också att det som i fallet med Ruined Hearts kan stå som ett konstverk självt.

På tal om skivomslag, vilka är dina favoriter, topp 3? 
1) Joni Mitchell - Blue. Mäktig hon är! Å vilken skiva.
2) Radiohead - The Bends. Mest för att jag lyssnat sönder den plattan. Älskar den och då följer omslaget med...
3) Johnny Cash - American Recordings 4 tror jag? Gammal gubbe som kämpar på. Fin profil.

Om du fick välja att släppa en skiva i endast ett format, vilket skulle det vara?
- Digitalt. Det känns mest rättvist. Flest människor som vill kan ta del av musiken och det känns bra.

Det känns som att din musik är som ett flöde av berättelser. Hur tänker du kring vad du vill få ut?
- Jag skriver ofta lite som dagboksanteckningar och så hittar jag på lite till det. Kanske någon hittar igenkänning eller bara en skön line någonstans som de kan relatera till? Jag gillar människor och hur de stretar på för att få detta livet att gå ihop. Det är spännande. Att leva och att iakta.

För några år sedan gjorde du en kärlekshyllning till Göteborg, vad är det du tycker bäst om med Göteborg? 
- Ja, men den är värd att hyllas tycker jag. Återigen till människan och de människor jag mött och möter i denna stad. Jag gillar hav också. Att den ligger så gör den typiskt bra. Här finns både ambition och drömmar men också en ganska avslappnad känsla. Lite som Kostym och mjukisbrallor. Bra båda två.

Var hänger du helst en ledig dag? 
- På dagen är jag gärna ute om vädret bjuder till. Promenera runt med kärlek och ta ett glas lite här och där. Laga mat med vänner senare. Toppa med konsert på Pustervik eller annat för kvällen aktuellt ställe.

Hur ser det ut med spelningar för dig framöver?
- Det ser fint ut! Det blir både Europa och Sverige. Detaljer kvar så ska inte skryta för mycket än men det kommer snart läggas ut.

Vilken har varit din mest minnesvärda spelning hittills?
- Hade en grymt skön upplevelse på Live at Heart i Örebro då jag körde själv i en jättekyrka. Akustiken och allt med känslan av att det kanske inte är så dumt att lyssna på Maybe Canada ändå.

Till sist, om du skulle sammanfatta dig själv med en karaktär ur filmhistorien, vem skulle det vara då och varför?
- Haha! Galet svår fråga. En kan ju önska en skulle sätta sig bredvid någon av de mäktiga personer som gestaltats som tagit modiga och viktiga beslut för att förändra andras tillvaro till det bättre. Tror inte jag är herren på täppan direkt heller?... Det får bli pojken i E.T kanske? Omtänksam kan jag nog sträcka mig till att jag är. Och lite harig kanske?... haha. Vi släpper det. 

Lyssna på singeln Ruined Hearts här nedan!