tisdag 30 augusti 2016

"Hunden Dante startade indirekt Happy Vegan"


Göteborg fick nu i augusti en helvegansk livsmedelsbutik, nämligen Happy Vegan. Bakom satsningen står Daniel Hugin, Sebastian Palmdahl och Mikael Tronvik. I butiken finns ett hållbart tänk rätt igenom, med korgar gjorda av återvunnen plast, digitala kvitton och enbart elektronisk betalning. Butiken är den enda utanför Stockholm som säljer VeganEgg, den mest populära äggersättningsprodukten på marknaden. Jag ställde lite frågor till trion. 

Hur var invigningen? 
- Mycket lyckad! Oerhört kul att så många veganer likaså icke-veganer kom till butiken. Runt 1000 personer dök upp! Vi fick chansen att bjuda på färdiglagad mat samt ett stort utbud av vårt sortiment. Folk fick möjlighet att uppleva en mängd olika smaker och därefter ta första steget mot konsumtion av vegansk kost.

Jag läste att ni blev inspirerade till att starta butiken till viss del på grund av hunden Dante, vill ni utveckla? 
- För cirka sex år sedan reflekterade Sebastian, en av grundarna, över det faktum att han aldrig någonsin hade kunnat äta upp Dante då han ser honom som en individ likt människor. Om han ej kan äta Dante så hur kan han då äta andra djur som är minst lika intelligenta och empatiska? Den dagen blev han vegetarian och för cirka ett halvår sedan blev han vegan, vilket slutligen ledde till idén om Happy Vegan. Så Dante har indirekt startat butiken. 

Vad har ni själva för relation till veganism?
- Mikael och Daniel, de resterande grundarna, har sedan i april varit på sin veganska resa. De köper i nuläget endast vegansk kost, dock är de inte lika strikta som Sebastian i alla aspekter. Vår ide är inte att skämma ut eller tvinga folk till veganism; alla får göra sina egna val. Vi vill dock underlätta vegansk konsumtion för alla genom bland annat tillgänglighet, pris, utbildning och provsmakning.


Kommer fokus enbart ligga på kost, eller har ni funderat på att även sälja andra former av produkter längre fram, som Veganskor?
- Vår lista med planer är i nuläget längre än Shakespeares verk. Vår vision är att skapa en super market med allt som tillhör dagligvaruhandel. Om det finns ett problemområde så är visionen att lösa det. Just nu innehåller vår butik inte bara livsmedel utan även en mängd hygienartiklar (tandborstar, bindor, tvättmedel, schampo m.m) så vi försöker redan gå mot vår vision. Vi behöver dock expandera lokalen om vi ska få plats med allt vi vill ha!   

Vad kan Göteborgarna förvänta sig? 
- Stort utbud, kontinuerligt inköp av nyutvecklade produkter samt önskemål från kunderna, flera event och provsmakning, matinspiration genom enkla bra recept, färdiglagade rätter, utbildning om veganism via infographics i butiken och mycket mycket mer. Vi har en bakgrund i att arbeta med projekt och förbättringsarbete vilket vi även kommer tillämpa i Happy Vegan. 

Happy Vegan ligger på Olivedalsgatan 2 i Linnéstaden, Göteborg. Öppettider är 10:00-20:00 på vardagar och och 10:00-18:00 på helger.