onsdag 2 mars 2016

"Arbetstidsförkortning är bra för hållbarhetens skull"

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

I dagens samhälle stressar många ihjäl sig på sina jobb, samtidigt som många stressar ihjäl sig i jakten på jobb. Allt fler jobb försvinner i och med att samhället moderniseras. Automatiseringen, effektiviseringen och digitaliseringen gör att det i framtiden kommer finnas allt färre jobb. De som är utan jobb faller allt för ofta igenom trygghetssystemen vilket i grunden förstås skapar ett otryggt samhälle. En kan försöka lösa dessa problem på flera olika sätt. Många pratar om sänkt arbetstid och andra pratar om basinkomst. Här berättar Gudrun Schyman vad hon och F! anser om arbetstidsförkortning och basinkomst. 
 
- Arbetstidsförkortning är bra. Både för hållbarhetens skull och för att fler får jobb. Vi i F! driver den frågan och har bland annat gjort en rapport om detta. Den hittar du här

- När det gäller frågan om basinkomst pågår det en diskussion och en särskild arbetsgrupp ska ta fram ett förslag till kongressen våren 2017. Det förslag som vi har så här långt handlar om en gemensam social försäkring som har ett "golv" men som fortfarande är kopplad till inkomst.