måndag 10 november 2014

"Inom pop och rock har det inte hänt något kul sedan Dackefejden"

Foto: Olle Kirchmeier

Solen bjuder på musik som river genom själen på kvartettens andra album Till dom som bryr sig. De sjunger om saker som "du är kulan i mitt bröst och minnet förgiftar hjärtat". Det är inget ljust klimat som skildras, det är olika nyanser av svart, men det skildras starkt och jag älskar hur de febriga gitarrerna sätter igång i låt efter låt. Solen består av Erik Hillborg, Nils Dahlqvist, Gustav Karlsson och Olle Darmell. Låt dem stiga över er i vinter. 

Hur skulle ni själva beskriva Solen? 
- Som ett band bestående av fyra kompisar som bara kör på utan att veta vad som hända skall.

Sedan sist så har ni har blivit med skivbolag, släppt två hyllade singlar och PSL tror att ert album kommer bli ett av årets bästa. Hur hanterar ni det?
- Jättebra, vi tycker det är superkul. Tror visserligen inte den kommer mottas som årets bästa album när den väl släpps men att singlarna blivit väl mottagna tyder antingen på att singlarna är bra eller att behovet efter ett "årets bästa album" är stort. En kioskvältare. Det säger ofta mer om kritikerna än om skivorna i sig om de blir årets bästa.

Vad har ni för musikaliska förebilder? 
- Inga konkreta, vi lånar hej vilt från alla olika håll. Och skulle vi ha några konkreta skulle det vara helt olika beroende på vem i bandet som du frågar för vi har så olika smak.

Jag läste att ni har haft en del krismöten angående ert bandnamn. Hur nära var det att ni blev Fuck You istället för Solen? 
- Det var aldrig särskilt nära att det blev just Fuck You, det var mer ett panikförslag som alla inte höll med om. Men i början av Solens existens diskuterade vi många namn, bland annat Ines & Lovis.

Hur skulle ni beskriva Till dom som bryr sig
- Det är en ganska bra popskiva med en massa gitarrer. Vi hade ingen speciell agenda innan vi gjorde den utan det blev som det blev.

Vad har ni för förhoppningar på skivan?
- Det har vi inte pratat om gemensamt, men jag tror alla hoppas att den ska bli väl mottagen. Och kanske generera i fler spelningar utanför Stockholm.

Ni har spelat en hel del live den senaste tiden. Någon speciell live-anekdot ni vill lyfta fram?
- Vi upplever inte att vi har spelat så mycket senaste tiden men i våras i Jönköping när Gustav och Nils började bråka på scenen inför fem pers i publiken är något vi hoppas aldrig händer igen.

Har ni några särskilda förberedelser innan ni kliver på scen? 
- Nej, inte rent fysiskt och inte som grupp utan det gäller snarare att hålla koll på tankarna så de inte svävar iväg när man blir nervös. Man kanske kollar Instagram.

Hur mycket reflekterar ni över er musik medan ni skapar den? 
- Jättemycket. Inte innan, vi sätter inte upp mål men vi pratar mycket när en låt är klar. Det är drygt att göra det men vi måste då vi har så olika syn på musiken.

Skulle ni säga att ni har några speciella roller i bandet? 
- Ja, absolut! Alla drar sitt ovärderliga strå till stacken på olika sätt. Det är omöjligt att värdera en ackordsföljd högre än bokning av replokal för allt måste funka för att det ska bli någon produkt.

Ni är ganska närvarande på sociala medier, vad har ni för förhållningssätt till det?
- Det handlar om att vi inte kan låta bli, det är kul att skriva om annat än musiken på sociala medier. Men vissa saker tvingar vår manager oss att lägga upp på Facebook.

Läser ni allt som skrivs om er?
- Ja. Det skrivs inte så mycket om oss så det är rätt enkelt att hålla reda på.

Vad tycker ni annars om svensk musik just nu?
- Bra. Det händer mycket spännande inom genrer vi inte spelar, men inom pop och rock har det inte hänt något kul sedan Dackefejden nästan.

En kan lyssna på Till dom som bryr sig nedanför. Skivan går att köpa på bland annat CDON, Bengans och Ginza