fredag 15 augusti 2014

"Vi behöver vara många som pratar om feminism på olika sätt"

När politiker pratat och skrivit om jämställdhet har de fått otroligt mycket kritik för detta, jag tänker bland annat på reaktionerna efter Åsa Romsons tal i Almedalen. Åsa talade om normer och strukturer men människor tog åt sig på en individuell nivå. Att problematisera könsroller är inte att problematisera enskilda individer med ett specifikt kön. Att tala om normer är inte att förtrycka de individer som faller inom normen. Men många har dessvärre svårt att skilja på kön och könsroll och jag funderar på hur folk ska lära sig att se skillnaden. Jag frågade Magda Rasmusson och Gudrun Schyman om detta. 

Foto: Linnea Ornstein

Magda Rasmusson, Språkrör, Grön Ungdom
- Tror tyvärr inte alltid alla kan nås av feministiska budskap på samma sätt. Ibland behövs lite spetsigare saker, och de träffar de redan vunnas hjärta, medan de som skyr feminism nog behöver mer pedagogiska svar. Så vi behöver vara många som pratar om feminism på olika sätt, fler män måste också ta fighten. Då tror jag också fler nås, även de som blir provocerade av typ mig.

Ja, det är lätt att nå de redan invigda men det är bra mycket svårare att nå utanför den gruppen - och det är just de som inte är invigda som en gärna vill ska höra och ta till sig budskapet. Men ju fler som pratar om dessa frågor, desto enklare kanske det kommer att bli?

- Det stämmer! Vi behöver vara flera och tänka på de icke redan invigda också.


Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Gudrun Schyman, Talesperson, F!
- Det behövs utbildning och vi behöver tala med flera. Du kan också hänvisa hit.

Läs Magda Rasmussons blogg här. En hittar Gudrun Schymans hemsida här.