torsdag 10 oktober 2013

Nanna Johansson - Hur man botar en feminist


I ett brev till Kellogg’s skrev Nanna Johansson att hon tack vare Special K’s hemsidas viktprogram hade gått ner från 41 kilo till 36 kilo. Företagets danska kundtjänst svarade helt ärligt "Det glæder oss meget att høre om din succes med din viktminskning, tillykke med det og tak fordi du tog dig tid til at dele din oplevelse med os." Nanna lyfter upp olika dumheter i hennes fjärde seriealbum Hur man botar en feminist. Hon debuterade för fyra år sen med albumet Fulheten. Nanna har, bland annat på sin blogg hos Nöjesguiden, vänt på maktförhållanden och dragit dem till sin spets, och en del av grejerna från bloggen dyker upp även här. Mycket är väldigt bra och också väldigt roligt. Hela albumet präglas av en humoristisk ton, som dock ofta har sin början i det allvarliga, i ilska och irritation. I bokens förord publicerar Nanna ett mail som inleds med ”Du är en liten hora” och som fortsätter med ”Kvinnan är överflödig. Särskilt du”. Jag har själv noterat att ämnen som feminism och antirasism gärna triggar igång folk och det är ofta de som står för dessa värden som får motta många grova och obehagliga kommentarer. En del hävdar att en feminist är någon som har fått ligga alldeles för lite. Nanna ger en fantastisk beskrivning när hon ironiserar över dessa personer. ”När en kuk™ penetrerar en feminist tar sig kukens™ icke-feministiska endorfiner in i feministen via slidväggarna.” 


Hur man botar en feminist är en ganska spretig bok som till skillnad från tidigare böcker är mer textbaserad, med längre resonemang. Det är också mycket skärmdumpar och lite mindre serier än vanligt. Trots spretigheten känns boken väldigt sammanhållen. Satir rakt igenom. Hon går bland annat igenom vilka sorters sidor en hittar om en skriver sökordet tjejer på Facebook och resultatet är ingen rolig läsning. Hennes kommentarer till det är dock fantastiska. Ett av de bästa avsnitten ur boken är när Nanna nätdejtar. Med en glimt i hjärtat och en i ögonen.

Det är lätt att fundera över hur samhället ser ut när en läser Hur man botar en feminist. Är det det här samhället som väntar de som kliver in genom ytterdörren? Hatet sprider sig och de som ska knäckas är de som står emot allt det där och försöker visa upp en annan bild, strida för en annan verklighet, ett annat samhälle. Det är sorgligt. Samtidigt hoppas jag att många läser det Nanna tar upp och tar till sig det och då syftar jag främst på de som inte redan är invigda. Det är just de som behöver ta till sig det allra mest. Den här delen av samhället får liksom inte vara never-ending. Vi måste komma ut till en annan sida. Samhället är en tragisk reality-serie. Nanna beskriver det så träffande och säkert. Ibland behöver en vända på rollerna för att visa på deras absurditet. 

Du hittar Hur man botar en feminist på bland annat Bokus, Adlibris och CDON.