måndag 29 oktober 2012

"Människan har glömt att det är vänlighet som gör oss vackra"

Foto: Per Jahnke

Tidigare i år så släppte hon sitt andra album Född långt ut och för ett tag sedan flyttade hon till Stockholm. Skånska sångerskan Anna Hertzman, 25, har många projekt, många sidospår. Hon har varit med i Talang på TV4, hon funderar på att starta upp ett eget skivbolag, hon har varit ambassadör för Ung Cancer och dessutom är Anna programledare för Anna Bjuder Till, en Youtube-serie där hon bjuder in gäster som hon pratar och äter mat med. I första avsnittet var bland annat Julia Mjörnstedt och Anne Lundberg gäster. Anna Hertzman brinner för det hon gör och hon säger själv att det är det kreativa i livet som triggar henne. Från hjärtat eller inte alls. 

När kände du att du verkligen ville satsa på musiken?
- Det vet jag ännu inte. Jag är en orolig själ så jag är alltid osäker på det jag gör och varför jag gör det. Men missförstå mig inte, jag älskar det jag gör men tvivlar ofta på om det är mitt kall här i livet. 

Var vill du nå med din musik?

- Mina syften med musik är enkla. Jag vill beröra och jag vill ha roligt. Jag sover gott på natten om jag bara fokuserar på dessa syften. 

Vad brukar komma till dig först, texterna eller musiken? 
- Oftast är det text som kommer först men det har även varit tvärt om några gånger. 

Är alla texter hämtade från ditt eget liv?

- Nej, absolut inte. Men det är hämtat från mig och min omvärld.

Vad har du för förebilder? 

- Jag jobbar inte så mycket med förebilder. Jag tycker att det finns för mycket kändishets och hets kring att man ska imponeras och jag tror man ska jobba med att ha sig själv som förebild och vara sitt eget bästa. Sen kan man alltid tycka att andra människor gör ett bra jobb i världen.

Du har nyligen flyttat till Stockholm, hur tror du flytten kommer påverka din karriär? 

- Flytten påverkar min karriär mycket då jag nu ska försöka spela i hela landet och inte bara i Skåne, Blekinge och Halland. 

Du kommer fortsätta sjunga på skånska?

- Det är klart! Det är ju jag! Annars hade jag svikit mig själv.

Vad känner du är den svåraste biten med att jobba med musik?

- Det finns två saker som ligger på förstaplats av svåraste saker. Först och främst är det väldigt tufft att få ihop det ekonomiskt. Sedan är det jobbigt att få balans i livet och inte ta sig själv på för stort allvar. Ibland får man lägga bly i skorna för att hålla kvar fötterna på jorden och inte sväva ut i låtsasvärlden.

Vad sysselsätter du dig med annars?

- Just nu jobbar jag bara med musik faktiskt.

Du planerar att starta ett eget skivbolag och gör redan det mesta själv. Var får du all din drivkraft ifrån?

- Haha! Jag vet faktiskt inte! Jag tycker om att jobba, kommer från en hårt arbetande familj och vet att man bara får det man skaffar sig på egen hand. Det man får gratis värmer inte lika gott om natten.

Du har många sidospår - du känner aldrig att det blir för mycket? 

- Jo, absolut. Jag är född för mycket. Jag är alltid för mycket. Det märker man när man ser mig live. 

Du har tills nyligen varit ambassadör för Ung Cancer, hur kom det sig att du började engagera dig där? 

- Det var Ung Cancer som frågade om jag ville vara deras ambassadör så jag var det fram tills nyligen då jag var tvungen att säga upp mitt ambassadörsskap.

Har du ett stort socialt engagemang annars? 

- Socialt engagemang är ett brett uttryck för mig. Jag tycker om att vara själv och har aldrig behov av att gå på fester, träffa människor och så vidare. Men jag bryr mig väldigt mycket om utsatta människor och har många drömmar om att skapa någonting stort prestigelöst som kan göra gott för utsatta.

Särskilt din första skiva innehåller en del kritik mot utseendefixeringen i samhället. Vad tror du all denna hets beror på? Är vi för kritiska mot oss själva? 

- Vi är absolut för kritiska mot oss själva. Det är väldigt få personer som ser sig själv som en helhet och inte som en uppdelning i utseende och insida. Människan har glömt att det är handlingar, tankar och vänlighet som gör oss vackra. Inte ett tomt skal med en vacker utsida. Det är mitt största krig jag krigar, alltså kampen mot utseendefixeringen.

Blir det någon fortsättning på Anna Bjuder Till?

- Jag hoppas det! Tanken med Anna Bjuder Till är att det ska släppas när jag inte har så mycket annat att göra. Haha! Vilket händer väldigt sällan. Jag kanske får tid nästa år att släppa en uppföljare. Vem vet!

Vad händer härnäst?

- Jag sitter och bokar min turné för 2013 och håller även på att starta upp mitt skivbolag och förlag. Jag tänker även ta två månader ledigt från live-framträdanden och fokusera lite på mitt privatliv som halkat efter under turnén.

Du kan lyssna på Anna Hertzman på Spotify. På Annas hemsida så kan du läsa hennes blogg eller köpa skivor i hennes webbutik. Gör gärna det!