fredag 25 maj 2012

Jess + Moss


Jess + Moss är regissören Clay Jeters debutfilm. Filmen spelades också in på regissörens familjs gamla tobaksfarm i Kentucky. Sysslingarna Jess (Sarah Hagan) och Moss (Austin Vickers) har bara varandra. Moss föräldrar dog för länge sedan i en bilolycka och Jess mamma har övergett henne. Jess och Moss får sommardagarna att gå genom att titta på stjärnor, klä ut sig, berätta historier och skjuta fyrverkerier. Historien präglas utav minnen, barndomens omedvetenhet och tankar om vänskap. En sexuell spänning växer fram mellan de två. Kanske också ett slut. Jess beskriver att när man ser någonting varje dag så förändras det så långsamt att man inte alltid märker att det blir sämre och sämre. 


De lyssnar på gamla skivor och kassettband, återupplever och upptäcker saker som de sedan länge har förträngt. Hela tiden ställs frågor. Varför övergavs dem? Filmen ger inga enkla svar utan låter tittaren känna efter vad som hänt och vad som komma skall. En del minnen måste man slå emot för att se hur starka dem är och vissa måste man omfamna. Fotot är drömskt, poetiskt och väldigt romantiskt. Det visar upp en ljuv men inte okomplicerad vänskap som exploderar i takt med fyrverkerierna mot den svarta himlen.

Jess + Moss är en långsam film utan någon egentlig struktur. Jag ser det dock inte som något problem då filmen i sig känns så nära och ärlig. De unga skådespelarna är utmärkta och det ska bli intressant att se vad Clay Jeter gör härnäst. En film präglad av en skönhet som är omöjlig att motstå.