onsdag 30 maj 2012

"Vi kommer inte att bli ett metalband igen"


Holländska The Gathering har på 23 år gått från en ganska extrem metal till en ganska avslappnad - och ofta elektronisk - trip-rock. Utvecklingen började redan 1995 då skivan Mandylion släpptes. Anneke Van Giersbergen tog över de vokala insatserna och man började närma sig det mer depprockiga sound som skulle komma att prägla efterföljarna Nighttime birds, How to measure a planet? och if_then_else. Anneke lämnade bandet 2007 och ersattes av norska Silje Wergeland. Senaste skivan The West Pole kom ut för tre år sedan. Jag fick tag på bandets trummis Hans Rutten och ställde lite frågor. 

Nu i höst så släpps er nya skiva, vad kan du berätta om den? Är första singeln Heroes for ghosts signifikativ för skivan?   
- I september släpper vi Disclosure och jag tycker inte Heroes for ghosts är typisk för hur skivan som helhet låter. Den är mer varierad än så. Vi känner oss väldigt stolta över skivan och jag tycker att vi lyckats få till en bra blandning av elektronik och ett mer akustiskt sound. I dagarna släpper vi vår nya singel Meltdown som också är en ganska episk låt, men som i övrigt skiljer sig en hel del från Heroes for ghosts.  

Blir det en längre Europaturné till hösten?  
- Jag tror det i alla fall.   

Ni har även återförenat originaluppsättningen från 1992 för några spelningar, hur kommer det sig?   
- Vi hade tänkt på det under en ganska lång tid. I år så är det 20 år sedan vår debutskiva Always släpptes så vi ville göra lite spelningar för skojs skull. Men det kändes trist att sluta där så nu har vi lite fler spelningar inbokade.

Ni kommer inte återvända till ett hårdare sound?
- Vi kommer inte att bli ett metalband igen. Vi kommer kanske att spela något tyngre, men inte metal.

Ni kan följa The Gathering på deras hemsida och på Facebook.