söndag 18 december 2011

"En ventil för hålen i själen"


Mattias "Mäbe" Johansson, 35, är sångare i strömstadsbandet Mäbe. Förra året släpptes debuten ...söker lögner får sanning till svar. Bandet, som förutom Mattias består av gitarristen Günter Ohlsson och Kent Andreásson på bas, spelades bland annat flitigt i P3. I slutet av november hoppade trummisen Kalle Karlsson av bandet, men en ny skiva är på gång. Jag bad Mattias att avslöja lite detaljer om inspelningen.   

Hur har inspelningen av nya skivan gått?
- Den har gått väldigt smärtfritt. Vi har överlag vart mer ”spontana” och gjort saker mer ”där och då” och varit kreativa på plats. Vi tillbringade fem dagar i Athletic Sound Studio i Halden, Norge med Kai Andersen, som tidigare jobbat med bland annat Madrugada, Motorpsycho och CC Cowboys. Där spelade vi in grunderna med trummor, bas, gitarr, flygel, orgel med mera. Studion är helt analog och är i sig självt otroligt inspirerande. Kreativiteten finns inrökt i väggarna där och några av idéerna som hamnar på skivan föddes där. 

- Sedan har jag fortsatt att spela in sång med Jonas Beijer i Salong Ottillia i Trollhättan under några veckor. Jonas spelade in förra skivan och även allt vi gjort innan dess och jag litar väldigt mycket på hans omdöme när det kommer till min sång, så han har varit till stor hjälp som vanligt. Det var samma där, känslan var viktigare än det rent tekniska. Det finns sångspår på skivan som är en hel låt på en tagning. 

Vad har du för förväntningar på skivan?
- Resan har varit lika viktig som målet i det här fallet, antar jag. Jag har helt enkelt velat göra en skiva med så starka och varierade låtar som möjligt. Helheten är på så sätt viktigare än delarna, för målet har varit att varje låt ska skilja sig från nästa men ändå hålla sig inom bandets sfär. Så mina förväntningar på den är nog förmodligen större än någon annans och jag vill känna att jag har gjort en tidlös platta som jag själv kan lyssna på i 10 år från nu. Sedan vad andra förväntar sig har jag ingen aning om. Givetvis hoppas jag att så många som möjligt får chansen att höra och gilla den, men jag kan bara tillfredsställa mig själv i det fallet.

Hur skiljer sig den nya skivan från debuten?
- Framförallt produktionen är markant annorlunda med tanke på att den är analogt inspelad och allt du hör på plattan är ”riktiga” instrument. Man kan se den som en motreaktion på första skivan antar jag, då vi var extremt anala med att få varenda liten grej perfekt och exakt. Om första skivan var maskinell så är den nya betydligt mer mänsklig och spontan. Jag gillar första skivan också så klart men ville inte göra på samma sätt igen. Mycket av grejen för mig är att vara kreativ och testa olika saker med det här. Sedan om låtarna skiljer sig är väldigt svårt att avgöra för i min värld är alla låtarna olika, men just nu är den nya skivan bättre i mitt tycke. 


Jag, som själv skriver, funderar ofta på hur personlig man vågar vara, hur mycket av dig själv finns i dina texter?
- Skriver man personligt känner ofta människor igen sig har jag märkt och dom applicerar texten på sig själva istället. Så på sätt och vis blir personliga texter mer universella. Jag har oerhört svårt att prata om texter och förklara dem för jag vet oftast inte ens själv varför jag skriver som jag gör eller ens varför jag skriver överhuvudtaget. Det är något som måste ner på papper och skrikas ut bara, och så länge texterna kommer är jag nöjd. Givetvis finns mycket av mig och mitt liv i dem hur som helst. Texterna blir en ventil för hålen i själen, antar jag.

Är det någon skillnad, på så sätt, från första skivan?
- Texterna innehåller andra ord och handlar om andra saker än på första... De får analyseras av andra.


När förväntas skivan släppas?
- Jag vet inte riktigt än men jag hoppas få mer klarhet i det snart! 

Besök gärna Mäbes hemsida för ytterligare information och nyheter kring bandet. Ni kan även följa Mäbe på Facebook