onsdag 13 mars 2024

Hugo Holke - Bortom

Foto: Agnes Erlandsson

När jag skrev om Carl Stig Axels singel Bråttom för några dagar sedan funderade jag över det faktumet att allt ska gå så snabbt idag och att det är gasen i botten ständigt. Man vet aldrig riktigt var man ska egentligen, men man ska fort någon annanstans. Hugo Holke snuddar vid samma tema i nya singeln Bortom. Jag har återkommit till Hugos musik ofta. Både i mitt vardagliga liv och i bloggen. Låtarna präglas generellt av ett vaggande lugn med texter som inte bara höras utan även kommunicerar till lyssnaren. Poesi över något stillsamt, som något hungrigt över en lägereld. Det är fantastiska texter och fina stämningar Hugo bygger upp men det är också musik som kanske inte är direkt men som verkligen belönar den som tar sig tid att lyssna.

Senast vi hörde från Hugo var när han gästade Oliver Kriegs album Skulden & Skammen förra året. Oliver och Hugo liknar varandra till viss del i deras uttryck men Hugo är mer som en nattlig lugn viskning medan Oliver går åt ett lite poppigare och snabbare håll. Tanken är att Hugo ska släppa två EP:s i år och den första, Samtidigt blommade krusbären, landar i maj. Nummer två förväntas släppas närmare hösten.

Första singeln vi får lyssna till är alltså Bortom. Vi får en funderande text över en plockande melodi som visslar sig fram, in i mitt medvetande, in i min själ. Det är verkligen musik för natten, som får en att stanna kvar i det där nuet som många vill fly ifrån. Hela tiden en jakt bortom nuet, vidare, vidare, bort. Låten ber oss att stanna upp, andas och vända oss in i det vackra istället för att fly undan det. Det är en himla fin comeback från Hugo och melodin bär på ett nästan meditativt lugn. Det är dags för oss att uppmärksamma rödljusen inom oss, bara stanna upp ibland, njuta av det som pågår här och nu.

Lyssna här nedan!