måndag 11 mars 2024

Carl Stig Axel - Bråttom


Livet blir inte längre bara för att vi lever det fort är något som jag brukar tänka på en del i allt hetsande. Man ska läsa fort, svara fort, hinna med så mycket som möjligt, andas med gasen i botten ständigt - men vad gör den stressen som det där tänket skapar med oss egentligen? 

Carl Stig Axel frågar i senaste singel Bråttom också varför vi har just så bråttom med allting. Jag skrev om hans debutsingel Elddans som släpptes i början av året och sedan dess har han även släppt singeln Det som komma skall. Det har blivit ett släpp i månaden hittills och det är fint att lära känna honom genom hans musik. Jag fick en slags nattlig övergiven känsla av Det som komma skall. Axels röst bär sprickor som rymmer många känslor och framför allt ett stort vemod. Det klädde den nattliga inramningen fint. På hans Youtube-kanal har han lagt upp en helt akustisk version av låten och den är minst lik fin så. 

Bråttom är även det en ganska lugn låt, stämningsfull med fin stämstång från Evelina Carlsson. Axels texter har ett tydligt livsfokus. Han tycks veta vad han vill få ut av livet och vad som krävs för det. han betonar gärna det mänskliga. Svårigheterna liksom det fina i att vara mänsklig. Det är både jordnära och strålande vackert.

Lyssna här nedan!