fredag 23 februari 2024

Folke Nikanor - Ett svart hål

Omslag av Anna Israelsson

Folke Nikanor har tidigare samarbetat med Anja Bigrell. På den finstämda Om jag fick bestämma med de underbara raderna ”du är den bästa hemlighet som alla känner till” och på Kommer du?/Come along! där klimatproblemen lyftes i ett perfekt popskrud. Anja är aktuell även på egen hand med fina singeln Nerver som gelé med den fantastiska frågan ”kan jag få bli din folköl?”. Anja skriver underbara texter som är lekfulla, samtidigt som de bär på ett allvar. Lekfullhet och allvar är fina kompanjoner. 

Folke Nikanors senaste singel heter Ett svart hål och Anja är bjuden till ett fint möte här också. Grunden är förstås som alltid att Folkes språk möter en gästs språk, Folkes består av melodier och arrangemang och gästen bidrar med sina ord, sin röst. Det som växer fram i mötet är ofta vemodiga folkvisor finklädda i drömsk elektronik från topp till tå. En hel del av Folkes tidigare låtar är sådana som jag spelar dagligen och som min själ speglar sig i dagligen. Det är ofta perfekt popmusik och det är så fint att få ta del av olika språk på ett nytt sätt och stundtals kanske de inte ens håller med varandra men det är spännande att följa med konversationen ut. Här exempelvis visar Folkes melodi stundtals upp ett brett leende medan Anjas text vittnar om något annat. 

En relation där färgerna runnit bort, man har slutat se det magiska i varandra och kvar finns kanske bara det vardagliga, gråa. Båda behöver få se något nytt. Få måla sig i nya färger. Det är en fantastisk låt och det mest underbara finns nog ca. två minuter in när visslingar kommer in och bidrar med ytterligare charm, ytterligare dröm, ytterligare perspektiv. Kolla även in det fina omslaget signerat Anna Israelsson

Lyssna här nedan!