torsdag 25 januari 2024

Musikminne från Byråkrat

Foto: Tommy Jonzon 

Martin Roos projekt Byråkrat släppte i slutet av november albumet Bar, det tredje i ordningen. Jag såg själv Byråkrat på Masthuggsgunget i Göteborg och jag minns stämningen som magisk. Jag tycker Bar är det starkaste albumet hittills och kanske det där tonerna ler som starkast. Det är mera färger, mer elektronik, mer experimentellt med fina detaljer. Albumet innehåller ett rikt språk, trots att det är instrumentalt. Martin, som var både medlem i Kent och sedermera bandets manager, gästar idag bloggens serie "Musikminne" och delar med sig om när Kent var i New York. 

1998 eller 1999 var vi med Kent i New York och vi hade en ledig dag. Vi tog en barrunda på nedre Manhattan och besökte ställen som 7B-bar & Great Jones Café. Målet för kvällen var att besöka den legendariska klubben CBGBs på Bowery där storheter som The Ramones, Blondie och Talking Heads spelat. Det var jag, några från bandet (minns inte vilka) & Andreas Bovin (Kents 6:e medlem på klaviatur) som var ute och rumlade. Jag minns att det var trångt, varmt och sunkigt. Men ändå härligt och genuint. På scenen stod enligt vårt tycke ett halvdåligt band som spelade någon obegriplig psycho-rock. De flesta i bandet ville dra vidare på äventyr men jag och Andreas valde av någon anledning att stanna kvar. Vi hängde i baren och drack Buds och tjatade. Plötsligt sa sångaren i det obegripliga psycho-rockbandet (som senare visade sig vara The Independents sångare Evil) 

"Hello – We are The Independents and our manager & producer is here and he’s gonna sing some songs with us – Please welcome on stage - Joey Ramone!” 

Alla i publiken stannade upp för en sekund och ett jubel svepte genom den avlånga lokalen. Joey drog ett par Ramones hits tillsammans med bandet och där stod vi som ett par fågelholkar. Att få se Joey Ramone på CBGBs – det var något helt fantastiskt och osannolikt. När jag och Andreas kom tillbaka till hotellet möttes vi av resten av bandet i hotellbaren. Snacka om att de blev något besvikna på att de lämnade CBGBs i förtid... 

Det är lite oklart vilket år det var! Har mailat med sångaren Evil i The Independents och de spelade med Joey både 1998 och 1999 på CBGBs - och vi var där med Kent både 1998 och 1999. 

Kent  
1998 
5 november New York, NY Bowery ballroom (Promospelning med The Cardigans)
6 november New York, NY Virgin Mega Store (Promospelning)

1999 
4 februari – New York, NY – Irving Plaza (med The Cardigans)

/ Martin Roos, Byråkrat 

Lyssna på Byråkrats senaste album här nedan!