torsdag 11 januari 2024

Fredrika Rei - Sparkle sparkle little star


Fredrika Rei tonsatte en stor del av mitt 2023. Hennes musik blev en ny bekantskap för mig under året och när jag lyssnade igenom hennes katalog så fann jag en vänskap i många låtar. Inte vänskap av den flyktiga typen utan mer en stöttande sådan. En sån vän som säger sanningen till en, hur obekväm den än är, samtidigt som den stöttar och tar med en i gnistrande ljuvlig dans när man som mest behöver det. Ghost town talade till mitt år i Stockholm. Möjligheterna fanns där men samtidigt kände jag mig som mest ensam just då. So it goes talade till sommarnätter i Göteborg, precis som The human experience. De talade samma dansanta språk. Bar på samma slags längtan. En till en romans, en bort från mörkret. 

Senaste släppet heter Sparkle sparkle little star. Det är en lugnare låt där Fredrikas röst verkligen skiner. Hon står för en fantastisk sånginsats. I min tolkning en positiv låt där man uppmanas att inte dölja sitt ljus, sin kraft. Varken på dagen eller om nätterna. Ingen ska få trycka ned ens ljus, varken en själv eller någon annan. Det jag också uppskattar med Fredrikas låtar är att det är mycket variation i hennes låtar.I både produktion, texterna och i hennes sjöng. I varje låt finns det något som bränner till, som sticker ut. Och det handlar inte om att hitta det mest dansvänliga beatet eller något sånt. Det handlar hela tiden om att förmedla en känsla och få oss som lyssnare att förstå exakt vilken känsla hon vill förmedla. Hon lyckas med det gång på gång.  

Lyssna här nedan!