söndag 28 maj 2023

Ida Wiklund - Mitt hem


Ida Wiklund vann P4 Nästa Stockholm och kom fyra i riksfinalen med fina Gör slut med henne, va med mig. Hon följde upp den singeln med att i januari släppa Det trodde jag aldrig. Ida, som debuterade redan 2011 med albumet
Översätter världen, har en utveckling som verkligen rusat fram det senaste och det känns som att hon hittat hem i sitt uttryck och samtidigt vågar fila på det hela tiden. Det mer country-anstrukna på debuten har med tiden fått ett mer modernt popsound. Jag gillar utvecklingen, Ida sjunger alltjämnt fantastiskt och skriver både finurliga och fina texter. Särskilt rymmer hennes texter många känslor och texterna känns som ett fint och tryggt rum för hennes känslor, det finns en innerlighet och en tanke bakom varje ord hon sjunger. 

Det var fint häromkvällen när någon på spårvagnen spelade hennes Lyckligast nu. Det är en fin duett och vanligtvis gillar jag inte när människor spelar musik högt i kollektivtrafiken, men just där och då var det fint. 

Nya singeln, skriven tillsammans med Peter Kvint, Mitt hem är en låt som bär på både ett somrigt och luftigt sound, samtidigt som ett vemod stundtals skär rakt igenom stämningen. Det är både en tacksam hyllning till Stockholm men att samtidigt vandra runt där utan de personer som man gått med där innan gör ont. Ida sjunger till sina mor- och farföräldrar för i orden ”mitt hem” så finns samtidigt tankarna på deras hem och gator och minnen som Ida delat med dem. Det finns en tacksamhet i texten och låten tyngs inte av vemod, det vandrar dock genom låten, hand i hand med tacksamheten. Det är både vackert och rörande. 

Lyssna här nedan!