onsdag 8 mars 2023

Ida Gratte - Har du kommit hem? (Feat. Lovisa Niklasson)


Ida Gratte släpper nytt album i höst och idag, på Internationella Kvinnodagen, släpps Har du kommit hem? som är hämtad från albumet. På singeln hörs även Lovisa Niklasson som även hon imponerat djupt på mig. Hennes EP Skyttegravar är fantastisk. Jag hyllade Idas tidigare singel Kanske och jag tycker om hennes nya, mer organiska sound.
 
För det första så är den nya låten en fantastisk duett, Ida och Lovisas röster passar underbart bra ihop och låten andas verkligen vänskap och omtanke men samtidigt så sjunger de ”vi lever i en galen värld” och förutom vänskapen är det det som låten berör, att vi lever i en fuckad värld där många kvinnor behöver hålla hårt i nycklarna på vägen hem, med en ständig rädsla i huvudet att bli överfallna, och det finns liksom ingen rakt igenom trygg plats, varken i hemmet eller på vägen dit och det är jävligt sorgligt. Ett sms skickas, Har du kommit hem? för ”jag vill bara veta att du lever" och man känner verkligen den där fruktansvärda känslan av ovisshet innan personen svarar. 

Låten sätter verkligen ord på det obehagliga och det är samtidigt en fantastisk låt, där det blir som allra starkast i slutet när Ida och Lovisa sjunger samtidigt med en väldig styrka. Det är lätt att bli ledsen när man vet att låten kommer ur en verklighet som många lever i varje dag, det är så många vars liv begränsas. Som de själva sjunger i låten ”Tänk så många kvinnor som aldrig fick komma hem.” 

Ett av våra absolut största samhällsproblem som Ida och Lovisa belyser på en mycket starkt sätt.

Lyssna här nedan!