torsdag 30 mars 2023

Agnes Skure - Ground, Earth, Waters


Agnes Skure släpper idag sin debut-EP, under eget namn,
Ground, Earth, Waters. Tidigare har hon synts i punkbandet Call Cat och i det fina projektet Riot Grrrl Sessions. Här har Agnes röst skruvats upp och skränet tonats ned. Det är snarare folkpoppig country som vi möts av här. Bilder från en uppväxt, en hyllning och ett sorgearbete över hur saker var och blev, över platsen där hon växte upp, en liten by utanför Västerås. Samma platser kan te sig så annorlunda när man besöker dem som vuxen. Jag minns själv hur skogen i Lindsdal där jag växte upp var otroligt stor, men när jag gick igenom den som vuxen kunde jag gå igenom den på fem minuter. Det är som små plättar nu kunde vara hela världar för mig som liten. Saker förändras inte, men däremot hur man ser på dessa saker. Jag funderar mycket över det där när jag hör EP:n, som bygger på både sorg och kärlek, tacksamhet och insikt. 

Först och främst så är Agnes röst helt fantastisk, som gjord för att sitta runt ett bord och berätta minnen från hennes uppväxt. Jag älskar de lite lugnare Goodbye for now och Birch tree. Den sistnämnda bidrar med en så otrolig stämning, släck ned alla ljusen och bara känn in hur låten bäddar om dina sinnen! Samtidigt är de övriga låtarna närmast dansanta, särskilt Give it time och Robbie. Det är ljust och luftigt. Den sista låten på EP:n, Song to a magpie, förstärker också det ljusa intrycket. 

Det handlar som sagt mycket om platser, natur och uppväxt. En hyllning till det småskaliga där något stort tog vid. Agnes har gjort en EP som hon ska vara mycket stolt över och det är fint att höra kärleken i hennes röst när hon sjunger om uppväxten och all den insikt marken, jorden, vattnet där har gett henne.

Lyssna här nedan!