fredag 26 augusti 2022

Musikminne från Black Light White Light


Det svensk-danska bandet Black Light White Light fastnade jag för i samband med deras förra album, Horizons, med låtar som California love och Teenage dream. Idag släpps efterföljande The Admirer, en platta som är allvarlig och lekfull på samma gång. Blicken har vänts inåt och det är en personlig och vacker resa vi bjuds på. Idag gästar sångaren Martin Eljertsen bloggen för att dela med sig av ett musikminne!

Vintern 2021 skulle Black Light White Light spela in de sista låtarna till det nya albumet. Vi hade tidigare spelat in i en studio i Köpenhamn, men stängda gränser mellan Danmark och Sverige på grund av coronapandemin gjorde det plötsligt omöjligt för mina svenska bandmedlemmar att resa in i Danmark med mig, då endast danska medborgare fick komma in i landet. Vi var tvungna att hitta en lösning på det. Det slutade med att vi bokade några dagar på Tambourine Studios i Malmö. Vi fick färdigställa 2,5 låt – inklusive låten Du är fin. Med sin svenska titel och den svenska refrängen skiljer den sig markant från vad jag tidigare skrivit om musik som uteslutande har varit på engelska. 

Till det nya albumet ville jag skriva en låt som hade några svenska texter. För jag hade faktiskt lekt med tanken på att skriva en låt med svensk refräng länge. Svensk indierock och pop har inspirerat mig och följt mig på nära håll de senaste två och ett halvt decennierna. Svensk indierock och pop har vanligtvis en mycket distinkt och ofta melankolisk ton, som skiljer den från all annan musik. Det händer något med uttrycket när svenska sjungs. Det var just detta uttryck jag jagade. 

Svensk musik spelar nog också sin speciella roll i att jag bor i Sverige idag, har gift mig med en svensk och dessutom blivit svensk medborgare. 

Med Du är fin träffade jag precis vad jag letade efter, kände jag. De svenska orden för refrängen kom nästan helt av sig själva när jag började skriva och jobba på den här låten 2020. 

Låten är tillägnad min svenska familj och den svenska indie-rock och -pop som har format mig och mitt liv. 

Det var därför också en väldigt speciell upplevelse för mig som dansk-svensk att spela in och inte minst sjunga den svenska delen av låten i Tambourine Studios med mina svenska musiker och en svensk artist bakom knapparna. Pressen att prestera och uttrycka sig rätt blev på ett sätt extra stor. Men de kunde också hjälpa till och ge input för uttal och uttryck. Det gjorde upplevelsen av att spela in min svenska sång i en svensk studio med svenska musiker omkring mig rolig och dessutom väldigt autentisk. Det var extra häftigt att komma tillbaka i samma studio och sjunga samma låt live med hela bandet i en livesession.

/ Black Light White Light

Lyssna på albumet här nedan!