torsdag 14 oktober 2021

Musikminne från NATAN

Foto: Philip Almén
Foto: Philip Almén

NATAN, som beskriver sig som en queer independent låtskrivare och sångare, är aktuell med senaste singeln U Left Me an Ocean som släpptes i februari. Musiken är elektronisk, soft. Stämningen fantastisk. NATAN jobbar just nu på debut-EP:n och gästar idag bloggen för att berätta om ett musikminne! 

År 2014 flyttade jag till Melbourne. Min storasyster bodde där och jag var nydumpad och i behov av förändring. Helt ny i staden gick jag runt på de mest centrala gatorna och lämnade nervöst ut mitt CV. Samma gator fylldes av musik från gatumusikanter. Jag stannade ibland och lät musiken bedöva stressen och dränka hemlängtan. En ung musiker med lockigt hår och svart mössa stod med en gitarr och spelade sina egna låtar med en otrolig finess. När jag jag lämnat ångrade jag att jag inte kollade upp vad personen hette så jag kunde leta upp musikern och lyssna mer. 

Några dagar senare fick genom en Facebook-grupp kontakt med en svensk vid namn Ida. Vi klickade snabbt och jag blev medbjuden att se på en konsert med någon musiker som Ida var ett fan av. Jag kollade upp eventet och kände direkt musikern - samma person som jag hade sett på gatan några dagar tidigare! Tash Sultana. 

Konserten var fantastisk och jag och Ida njöt av varje sekund. Det vi fick höra går bara att beskriva som genialitet. Vi fick bevittna en riktig stjärna. Efter konserten utbytte vi några ord med Tash’s pappa som var där och filmade hela konserten och berättade hur viktigt det var för honom att supporta sitt barn. Senare kom Tash förbi och jag och Ida fick uttrycka vår uppskattning. Tash tackade blygsamt men med en extrem närvaro. Energin hen utstrålade gör att man inte har något annat val än att bli lite småkär. Jag och Ida lämnade med en kärlek till Tash och en nybliven vänskap i varandra. 

Nu, 7 år senare turnerar Tash jorden runt och har flera hundra miljoner streams på Spotify. Det är något speciellt med att ha fått höra och se en artist live sådär innan den slår igenom. Jag önskar jag hade kommit ihåg hela den kvällen i detalj, men minnet sviker. Men om jag lyssnar på Tash’s låt “Gemini” kan jag blunda och minnas värmen från lokalen, kylan från ölen i min hand, den omsvepande spröda rösten, svindlande melodier och ärliga, poetiska textrader. 

Mitt äventyr i Melbourne blev inte så långvarigt. Det var nog inte rätt tid för mig att ge mig iväg. Hjärnspökena hinner snabbt ikapp en och det var tyvärr dom som gjorde att jag blev tvungen att åka hem till Sverige igen. Men Tash inspirerade mig. Några veckor innan jag påbörjade den långa flygresan hem skrev jag en låt som hette Atlantis. Jag ville inte att mina känslor skulle försvinna utan att jag hade tagit till vara på dom. Jag satt på golvet i ett rum jag hyrde av en märklig man. Med en flaska billigt vin och min långsamma dator lät jag mina känslor få en permanent plats i musiken. Nu finns dom där istället. I Atlantis.

/ NATAN 

Lyssna på U Left Me an Ocean här nedan!