lördag 23 oktober 2021

Musikminne från Dark Sven

Igår så släppte Henrik Möllers projekt Dark Sven albumet Invocation. Albumet innehåller pop som är melodisk och drömsk på samma gång. Albumet innehåller 10 låtar och idag gästar Dark Sven och berättar om en av låtarna i ett musikminne!

Det var på nyåret 2015 som vi hade hjärnorna fulla av Sonja Åkessons dikter och hade lyssnat på ett tributealbum med olika svenska artister kvällen innan. P hade koll på att hennes sten skulle finnas någonstans på Skogskyrkogården. Förortsgatorna var övergivna och islagda, vi bar tjocka rockar och tsarmössor mot den stränga kölden. Leken hette Hitta Sonjas grav och tog några timmar innan bingo. På ena sidan hennes namn och titel, författare. På andra sidan föräldrarnas. Det var första gången jag såg en dubbelsidig utskrift på en grav. 

Jag hade annars sett ganska många eftersom jag börjat jobba på en tidning som bara handlade om kremationer och kyrkogårdar. Den hette Kyrkogården och gavs ut av Svenska kyrkogårds- och krematorieförbundet, tidigare Svenska likbrännarföreningen, jo faktiskt! I alla fall hade jag under ett års tid fått bra KBT-träning mot min dödsångest. Varit med vid kremeringar, reflekterat över gravinskriptioner som ”Det här ville jag egentligen inte” samt besökt en förtvivlad kyrkoherde som hade nio lik i en kyl som stått och brummat i tio år i väntan på att en ny begravningsmetod med frystorkning skulle börja fungera, vilket den aldrig gjorde. 

Nu när jag stod här framför Sonjas grav kände jag att denna KBT burit frukt. Det var efter den stunden jag började tänka mer på bortgångna personer än på mig själv. På vad de gjort, sagt och grubblat över under sin tid på jorden. Tänkte på alla som jag själv mött men även på historiens förebilder, hjältar, prinsessor och troll. På nån av krematorienissarnas årliga branschmässor lärde jag mig att 98 procent av alla människor som någonsin levt är döda. Det är väldigt många fler än de 2 procent som lever nu. Och eftersom det inte går så bra nu skrev jag sedan en låt om att det vore bra med hjälp från den stora, tysta majoriteten. Den heter så klart 98 percent.

PS. De korrekta siffrorna är 97 respektive 3 procent, men det funkade inte att sjunga.


/ Dark Sven 


Lyssna på albumet här nedan!