torsdag 29 april 2021

Disharmonikerna - Främlingar


Disharmonikerna släpper ett nytt album i oktober. I år är det hela 30 år sedan bandet bildades, så det kommande albumet blir en riktig jubileumsskiva. 

Nya singeln, som är den sista som släpps innan albumet, heter Främlingar och den skildrar ett ganska kyligt Stockholm där personer i jakten på att bli unika ändå blir som alla andra. Till sist är man en främling både för sig själv och för andra. Jag tänker att det där fenomenet är vanligt i alla större städer. Det finns en gnagande ensamhet. Avståndet äts inte upp mellan människor, utan det utökas snarare. 

Förra gången vi hörde från bandet var det med singeln Vem gavs visionen? Jag gillade verkligen deras The Cure-färgade pop. Här låter det minst lika bra. 

På Främlingar är soundet fortfarande minimalistiskt med en slags öde stämning, som passar bra till texten. Samtidigt så finns det något ljust i melodin, som inte fanns på förra singeln. Inte så att det låter glatt på något sätt, men det är en melodi där det känns som att ljuset försöker tränga in. Göra oss till något annat än främlingar för varandra.

Lyssna på Främlingar här nedan!