söndag 21 juni 2020

"Jag kan inte se Paradise Hotel, för jag har smart-tv"


Fantastiska Tobbe Ström, som själv kallar sig Sveriges roligaste örebroare, får många att skratta. Han är en mångsidig och underfundig komiker som även blivit svensk mästare i ordvitsar tre gånger. Här berättar han om vad han själv skrattar åt, vad han gör om ingen skrattar och om det är viktigt att vara politiskt korrekt inom standup. 
 
Hur skulle du beskriva dig själv, förutom att du är Sveriges roligaste örebroare?
- Jag tycker alltid det är lurigt att försöka beskriva sig själv, det gör nog andra bättre, beskriver mig alltså. Men jag får nog säga att jag är en vuxen man med stort barnasinne kombinerat med ett filosofiskt djup som innerst inne alltid vill väl. Är alltid mig själv. 

Du började med standup 2010, hur har din standup utvecklats, enligt dig själv? 
- Oj, det händer mycket på tio år. De första åren är det ett jäkla harvande med att först och främst bli bekväm på scenen samt jobba mot att bara kunna vara sig själv på scenen. Självklart växer man som person och därmed förändras ens tankegångar kring vad man vill skämta om och nå ut med. I början ville jag bara ha skratt. Nu vill jag ha skratt men också ge något tänkvärt till de som lyssnar.

Hur skulle du beskriva din egen standup?
- Den är nog väldigt igenkännande, mycket observationer i vardagen som jag analyserar och pratar om. Ibland kan det ligga på den så kallade "gränsen" för vad man anser är grovt, men generellt är det snällt och lite skruvat. 

Är det några speciella komiker som har inspirerat dig? 
- Min guru är Louis CK. Jag upptäckte honom 2011 och jag tittar gärna på honom när jag behöver få lite inspiration eller bara vill njuta av briljant standup. Tidigare i livet var det och är ändå fortfarande lite, Jerry Seinfeld. Seinfeld är dessutom världens bästa serie. 

Vad, skulle du säga, utmärker en skicklig standup-komiker? 
- Någon som är närvarande i och verkligen tar in det rummet som hen uppträder. Som lyckas skapa en form av dialog med publiken trots att det egentligen är en monolog. Timingen är avgörande och att kunna gå utanför sin plan på ett skickligt sätt om något oväntat i rummet händer. Plus roliga skämt förstås. 

Hur ofta skriver och testar du nytt material? 
- Jag skriver alltid något varje dag, men jag testar det mycket sällan. När jag bodde i Stockholm kunde jag testa skämt varje dag om jag ville på diverse gratisklubbar, men nu får jag mer baka in det i min akt och skulle det inte flyga så är jag så pass rutinerad att jag kan rädda upp det och gå vidare med något starkare. 

Alla komiker har väl någon gång råkat ur för att ingen skrattar. Vad gör du om det händer? 
- Att ingen skrattar åt ett enstaka skämt händer fortfarande. Att ingen skrattar överhuvudtaget åt en har hänt mig ett par gånger under mitt första år. Då var det jobbigt, man tappade sin tråd och det blev stressigt. Nu är jag så pass trygg i att jag kan hantera det.

Du har blivit svensk mästare i ordvitsar, vilken är, enligt dig, den allra bästa ordvitsen? 
- Mycket svår fråga. Vet inte ärligt talat, det finns så många riktigt bra men om jag ska vara egoist så tar jag min egna som lyder "Jag kan inte se Paradise Hotel, för jag har smart-tv". 

Finns det något du känner att du inte skulle kunna skämta om? 
- Nej.

Hur ser du på att vara politiskt korrekt inom standup? Är det viktigt? 
- Det tycker jag inte man ska behöva vara. Standup handlar mycket om att töja gränser och våga. Självklart, vill man vara det så kör på, men för min del så ska det vara högt och lågt, med finess förstås. 

Hur ofta händer det att du improviserar på scenen? 
- Det händer i stort sett varenda gång, men främst när jag är konferencier för kvällen. Då är det mycket snack med publiken och där får man utlopp för sin improvisation, vilket jag tycker är skitroligt. Ibland kan det t o m bli roligare än det man hade planerat. Det blir så mycket här och just nu. 

Vad skrattar du själv åt? 
- Åt mig själv mycket när jag säger fel eller är allmänt klumpig. Mycket åt mina nära vänner, men det är snarare med, det är alltid garv när vi umgås för att de är jävligt roliga. 

Hur har allt med Corona påverkat dig? 
- Jag är frisk som en nötkärna men jobbmässigt har det varit lite värre förstås. Gig som ställts in osv. Men det kommer vända. Det är jag säker på. 

Skulle du säga att du ruvar på några dolda talanger?  
- Jag kan låta som en fågel (vet ej vilken sort) och jag klarar av att hålla andan i över 3,5 minuter. 

Du medverkar i nya kortfilmen Brorsans dikt. Hur kommer det sig? 
- Jag och regissören har gemensamma vänner som också medverkar i filmen. De frågade om jag ville vara med. 

Är film något du kan tänka dig att fortsätta med? 
- Absolut, skådespela är jättekul, gå in i en karaktär osv. Har främst varit inom humor men vore kul att göra mer seriösa, allvarligare roller. 

Till sist, vad vet du idag som du önskar du vetat när du var yngre?
- Oj, ännu en svår fråga. Jag säger att jag vill hålla det hemligt så läsaren kanske upplever mig som lite mystisk och spännande.

Du kan kolla in Tobbe Ström på bland annat Youtube. Till exempel i klippet här nedan, från RAW COMEDY CLUB.