onsdag 6 maj 2020

"Jag har kanske spelat färdigt några fler tv-spel än vanligt, varit ute i skogen mycket och fått igång en daglig yogarutin"

Robert John David, Tecknad av Frida Wallgren 

Med underfundiga texter och svängiga melodier så är det lätt att fastna för Robert John David. Han släppte debutalbumet Nr. 1 2019 och just nu är han aktuell med nya singeln Semestern är för kort. Nya albumet släpps den 28 maj på LMH Records. 

Du har beskrivit nya singeln som ”supersvensk” då den handlar mycket om vårt gnäll på vädret, varför tror du att vi har så benägenhet att gnälla hela tiden? 
- Tyvärr tror jag bara att det är så det är. Det är liksom ärvt på något vis. Tänk tillbaka på ditt första arbete och hur snacket går där, eller i föreningslivet, familjen! Det gnälls runt omkring oss och då apar vi efter. Jag förespråkar absolut inte en naiv amerikansk positivism heller, men kom igen. Ibland undrar jag om vi verkligen är så olyckliga som vi verkar.

Du släppte en musikvideo till Kaffe och nikotin. Blir det en till nya singeln också? 
-Videon till kaffe och nikotin är skön. Helt och hållet DIY i lägenheten med en iPhone fasttejpad på ett mikrofonstativ. Men ja, det blir faktiskt en ny musikvideo till låten I min cykelkorg. Den är väldigt fin faktiskt, kanske skulle man kunna påstå att den är motsatsen till musikvideon för Kaffe och nikotin. Den släpps med albumet den 28 maj. 

Jag har förstått det som att du har en väldigt musikalisk familj. Kom musiken naturligt till dig redan som barn?
- Det stämmer. Musiken har levt under min frireligiösa uppväxt. Trots det så började jag inte spela något instrument före 12 års ålder. Jag fick lära mig det klassiska rock-ackordet på gitarren och sen så började låtskrivandet innan jag varken kunde spela eller sjunga. Och jag och Fredrik, min yngre bror startade det absolut första bandet Submerge Hamartia.

Du har tidigare spelat i ett flertalet band. Vad ser du för fördelar respektive nackdelar med att köra solo jämfört med att spela i ett band?
- Den största fördelen är att jag äntligen är fri i mitt låtskrivande. Det är ingen annan än jag som bedömer låtar i dess begynnelse. Det är skönt att vara fri i sin kreativitet. Nackdelarna är att jag är ensam rent ekonomiskt och i att driva idéer och projekt framåt. Men jag trivs bra med kontroll och sedan har jag blivit rätt bra på att engagera människor med talang för saker jag behöver hjälp med.

Dina texter känns väldigt smarta och finurliga och påminner mig lite både om Robban Broberg och Allan Edwall, har de inspirerat dig på något sätt?
- (Jag ler) Tack för komplimangen. Ja! Allan Edwall har inspirerat mig mycket under 2019 faktiskt. Jag upptäckte hans visor när jag gick på en teaterföreställning med Dugateatern, de inspirerade mig till att inspireras skulle man kunna säga. Jag hade aldrig hört honom tidigare.

Vilken är din mest oväntade influens? 
- Åh, jag vet inte om det är så oväntat, men jag drar till med System of a down.

Om du skulle beskriva det kommande albumet som en plats, vad är det för en slags plats och hur mår människorna där?
- Platsen är en trollskog och vi mår bra, vi är tysta och vi lyssnar.

Har du själv någon favorit från albumet?
- Det är svårt, det är lite som att välja en favorit bland sina ofödda barn. Men Den sista tiden är en utav favoriterna. Jag hoppas att den kan nå många öron trots att den ligger som spår 9 på albumet. Sluta aldrig söka är också en pärla.

Vad är den största skillnaden jämfört med debuten? 
- Attityden kanske jag skulle säga. Debutalbumet andas mycket ungdom för mig medan det kommande är lite mer moget. I alla fall för det mesta. Sedan så har musikerna i bandet fått en större roll och mer ansvar i sitt spelande och soundet har blivit mer organiskt och akustiskt.

Coronapandemin påverkar ju alla människor i olika grad, hur har den påverkat dig? 
- Javisst gör den. Samhället utmanas på många sätt och likaså alla vi individer. Min vardag är väl i stort sett oberörd, jag har kvar mitt arbete och jag och min partner är inte hypersociala. Skogen är densamma, tack och lov. Samtidigt så har jag svårt för livssituationer utan kontroll, så det påverkar mig helt klart negativt. Sen blir ekonomin kring musiken betydligt mycket sämre. Så köp vinyl och merch please!

Alla konserter ställs ju in just nu och det är väl ingen som riktigt vet när det går att genomföra en konsert med publik igen. Hur hanterar du det som musiker?
- Jag har fått ändra mitt fokus, men jag planerar också för andra virtuella lösningar. Jag saknar det innerligt, att stå på scen. Jag är glad att vi hann med tre spelningar i februari innan det drog igång på riktigt.


Omslagsbild till Semestern är för kort av Frida Wallgren

Har du kunnat göra nåt kreativt, eller i alla fall nåt för dig själv, av allt som händer?
- Jag har försökt leva på som vanligt. Jag har kanske spelat färdigt några fler tv-spel än vanligt, varit ute i skogen mycket och fått igång en daglig yogarutin.

Blir det digitala spelningar?
- Ja! En releasespelning den 29 maj, via Savant musikmagasin.

Trivs du annars med att stå på scenen och att vara ute på turné?
- Mycket! Musiken får liv när den är live, jag älskar att vara dramatisk och att få förmedla mina känslor från scenen. Turné är också skoj, men jag brukar mest få köra bilen, det saknar jag ej!

Är du en sån artist som har hela telefonen full med röstinspelningar och anteckningar?
- Ja, absolut, jag skulle vilja vara en person som antecknade för hand. Men jag tål inte min handstil.

Om du skulle lista 5 låtar alla borde ha på sina spellistor i vår, vilka skulle det bli då?
- Without you i’m nothing - Placebo och David Bowie
Tältet - Jakob Hellman
The first big weekend - Arab Strap
Where are we now - David Bowie
När små fåglar dör - Allan edwall

Till sist, välj en 1. Film, 2. Bok, 3. Artist, 4. Samhällsfråga som du tycker borde uppmärksammas mer! 
- Får jag vara så fräck att byta kategorier? Jag läser knappt och film tittar jag väldigt sällan på. Däremot lagar jag hemskt mycket mat och spelar en hel del tv-spel 1. Linsgryta på stormkök i skogen (maträtt) 2. Hollow Knight (tv-spel) 3. Tall white oak 4. Jämställdhet på landsbygden

Lyssna på senaste singeln här nedan!