onsdag 2 oktober 2019

Musikminne från Skogebrandt

Foto: Victor Moreno 

Idag gästas bloggen av Skogebrandt, egentligen Anders Nilsson, som berättar om flera musikminnen! 

Vad vore livet utan alla musikminnen? När det gäller konserter är det för mig nästan omöjligt att välja ut någon särskilt framstående. Det är så mycket mer än bara konserten i sig: inramningen, sammanhanget, lokalen, resan dit, förväntan och längtan. Intrycken har varit många, inte minst under de präglande uppväxtåren. Som alla festivalhelger på Storsjöyran i sensommarens Östersund. Eller första gången jag reste från Gällö till Stockholm enbart för att gå på konsert i Globen. Det var minst lika stort att se världsartister uppträda på torget i hemstaden, som i en av huvudstadens arenor. 2001 var det självklart att bila med pappa till Sundsvall för att se Alanis Morissette uppträda på nu nedlagda Gatufesten. När jag och en kompis 2007 begav oss till samma ort för att se Toto, som då endast bestod av en originalmedlem, gjorde de förvisso ett mindre tacksamt gig i stadens sporthall, men det slumpmässiga mötet och pratstunden med Steve Lukather på gågatan utanför bandets hotell, gjorde resan mer än värd. 

När jag och en annan barndomskompis besökte Nashville 2010, fick vi en glimt av den mytomspunna stadens sprakande live-utbud. Jag minns inte namnen på banden vars spelningar vi ramlade in i, men känslan sitter kvar än. Det finns något häftigt i det oplanerade och spontana, musik som bara drabbar en. Slumpens ingivelse, att stanna upp för att se en fantastisk gatuartist, som lika gärna hade kunnat missas om promenaden hade skett 100 meter bort. Här och nu-upplevelsen går förvisso aldrig att återskapa, även om ögonblicket dokumenteras på film. Dock går den att förstärka med hjälp av bilder och nedskrivna ord. 

Det finns nog inga konsertminnen jag skulle vilja ha ogjorda men hel del jag saknar – minnena som aldrig blev av. Men, istället för att vara bitter över musikstunder jag missade, alla de artister jag borde ha sett medan de fortfarande var i livet, är det bättre att tänka framåt och börja fylla i kalendern. Kanske är de bästa minnena de som är kvar att skapa.

/ Skogebrandt 

Lyssna på Skogebrandts EP Lone Wolf här nedan!