tisdag 18 juni 2019

"Jag slog officiellt världsrekord i användning av kaffe i termos"

Foto: Alex Ek

Underbara Ingenting, eller Sofie Jonsson som hon egentligen heter, släppte sin debut-EP Blodet flyter nånstans bredvid för en dryg månad sedan. En fantastisk skara sånger som gör mig innerligt varm och glad, tveklöst ett av årets bästa släpp. Här nedan berättar Sofie om musiken, vilka miljöer hon trivs bäst i och varför blodet flyter nånstans bredvid.

Hur skulle du beskriva dig själv och hur reflekteras det i din musik? 
- En tanketung iakttagare som är ganska virrig och försöker mitt bästa med det mesta. Skulle jag beskriva mig som. Det iakttagande reflekteras nog i min musik eftersom jag sjunger ut mina exakta tankar om det jag tänker och tror. Det instrumentala är min virriga sida som försöker sitt bästa (som tack och lov styrs upp med hjälp av fantastiska musiker). 

Berätta lite om de olika spåren som finns på EP:n! Hur skulle du beskriva dem? 
- Jag spelar döden är en klämcheck låt om att ta på sig rollen som den onda skurken. I Tillsammans försöker jag lätta upp stämningen kring en gammal relation jag hade där det kändes som att vi, framåt slutet, mest fortsatte vara tillsammans för att ha sista ordet sagt i bråket. Akta dig du kommer krossas!! är en ledsen låt. Julia spyr handlar om när min vän Julia spydde och jag drömde mig iväg till Turkiet. Vad ska jag göra nu? handlar om hjälplöshet. 

Vad symboliserar ditt artistnamn? 
- Som en översättning på Velvet Undergrounds låt Oh! Sweet Nuthin. Den låten har allt! Många lager som jag tycker är vackra: Djupt sorgsen nere i botten, accepterande och simpel i grunden, hoppfull innerst inne. 

Du känns väldigt genuin, som att du inte förskönar utan bara skriver som du känner. Var det något du bestämde dig för från början, att skippa filter och försköningar? 
- Tack, vad fint! Nej det var inte alls något jag gjorde från början. Jag har studerat musik ett bra tag nu. I låtskrivarutbildningar lär man sig filtrera och försköna på ett välformulerat, coolt, pseudogenuint sätt. Avskyr det! Men jag förskönade all min musik i flera år, tills jag blev trött på att inte fatta vad mina texter och min musik handlade om. 

Berätta om titeln på EP:n! Varför flyter blodet nånstans bredvid? 
- Blodet symboliserar det mänskliga, okontrollerbara i en människa. Det innersta som får oss att gå till typ psykologer för att ställa frågor om det vi inte förstår oss på hos oss själva: Tankar och känslor som är som planterade i oss. Folk som tror på själen känner ofta att den finns på en specifik plats i kroppen. T ex huvudet eller magen. Jag tror att ibland har människor sin själ, sitt blod, i en pöl vid fötterna. Vet inte varför jag tror det. 

På EP:n är Ida Staake med och körar, hur fick ni kontakt med varandra? 
- Ja fina Ida! Hon är bäst. Vi studerar tillsammans just nu. Hennes röst är väldigt tröstande, hon körar på alla mina låtar. 

Du hade releasespelning på Makeriet i Örebro, hur var kvällen? 
- Varm och mjuk! Det var första gången jag spelade som Underbara Ingenting och kvällen kändes så naturlig. Mitt band var stjärnor. Det var perfekt. 

Jag gillar din video till Julia Spyr. Det känns som att du är fantasirik och gillar att jobba med det visuella också. Hur viktigt skulle du säga att det visuella är för dig? 
- Tack vad kul! Det är superviktigt. Däremot är det tekniska utförandet aldrig lika viktigt som känslan. En musikvideo till exempel behöver inte vara nytänkande och häftig eller vacker men det är viktigt att den förtydligar budskapet av låten, tycker jag. 

Har du själv något klipp på Youtube som du återkommer till gång på gång? 
- Erodium Thunk av Winston Hacking. Den är så stimulerande! 

Hur jobbar du när du skapar din musik? 
- Så fort som möjligt! Helst vill jag ösa ur mig allt kreativt och helt skippa den kritiska delen av mig som vill göra ändringar. Text och musik brukar komma exakt samtidigt och från ingenstans. Undrar hur det går till. Jag är tacksam för att det är så. Foto: Alex Ek 

I vilka miljöer trivs du bäst? 
- Till havs! På öar. Mossiga trollskogar. 

Vad tycker du om att göra när du inte spelar musik? 
- Mest går jag runt och grubblar på saker, vilket blir distraherande när jag är med andra. Därför trivs jag oftast bäst själv i lugn och ro. Då dricker jag stout och klipper ut roliga saker från tidningar på mitt sovrumsgolv. Promenader i naturen gillar jag. 

Vad skrattar du åt? 
- Saker som gör mig nervös. Eller om jag vill vara trevlig. Ibland om något är kul. 

Du studerade på Solviks folkhögskola, hur var tiden där? 
- Fin, ensam, mjuk. Åt mycket ostmacka och slog officiellt världsrekord i användning av kaffe i termos. Jag gick mycket i naturen och utvecklade mina egna intressen. Vettigaste jag gjort. 

Vad vill du att lyssnaren ska känna när hen hör din musik? 
- Lyssnaren får och måste känna precis som den gör! 

Vilken tidpunkt i musikhistorien skulle du vilja besöka? 
- Jag hade velat vara i en avskärmad by ute på landet någon tid innan inspelad musik fanns. Lyssna hur sånger och musik lät då, av människor som inte hade utomstående musikinfluenser. Se hur människorna där skapade musik. Kanske höra sagor om någon som rest till staden och där hört ett nytt instrument och sedan höra den personen behöva beskriva hur instrumentet lät. 

Vilket är det bästa rådet du fått i ditt liv? 
- ”Det kommer bli bra”. Kort och koncist. Täcker mycket känsloyta + uppmuntrar en till att allt magiskt ordnar sig utan att man behöver göra något speciellt annat än att vänta. 

Vilken textrad beskriver ditt liv bäst just nu? 
- ”I dont know how to be what I wanted to be when I was five” i Vacation av Florist. 

Till sist, säg att du skulle få anordna en festival, vad skulle känneteckna just den festivalen och vilka skulle headlinea? 
- Ekonomiskt kaos! Pistonhead. Mycket ansiktsmålning. Ett hologram där Lill-Babs sjunger Leva livet som headline.

Lyssna på Blodet flyter nånstans bredvid här nedan!